Una nova variant de coronavirus sorgida a Brasil i descoberta recentment acaba d'encendre totes les alarmes de la comunitat científica. Aquesta nova soca, batejada com P.1 i sorgida a Manaos, ja es troba en països com els Estats Units, Japó, Itàlia, Regne Unit o Alemanya. Tot i això, es coneix ben poc sobre les seves diferències i tot indica que aquesta variant podria ser més infecciosa.
A més, se sospita que aquest nou cep seria el causat del preocupant brot sorgit a Manaos, capital de l'estat de l'Amazones, on els serveis sanitaris es troben col·lapsats per la gran quantitat de contagis. La variant del Brasil va ser descoberta al Japó el passat 9 de gener, quan es van analitzar les mostres de quatre passatgers arribats d'un vol procedent de l'Amazones.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Els investigadors sospiten que és un fenomen recent i que probablement va sorgir el desembre, procedent de la combinació de diverses variants que circulen actualment per l'Amazones. El problema és que aquesta nova variant, la P.1, seria molt més perillosa a causa que conté un nombre més alt de mutacions.
La variant amb més mutacions
Els científics han trobat en aquesta un nombre d'alteracions genètiques fora del que és normal, i el més preocupant és de 12 d'elles es troben en la proteïna clau que permet l'entrada del virus a les cèl·lules humanes: l'anomenada 'spike'. Aquesta atorga al virus un poder més gran de transmissibilitat perquè implica que el virus es repliqui més i entri amb més facilitat dins la cèl·lula, un fet que la fa més infecciosa. Malgrat això, es desconeix si, encara sent més infecciosa, aquesta variant és més letal o no.
S'ha de tenir en compte que les 12 mutacions a la proteïna 'spike' són moltes comparades amb les altres dues variants que mantenen als científics ens alerta: la sud-africana i la britànica. Les dues també s'han tornat més infeccioses i més perilloses, perquè també tenen en comú diverses mutacions en aquesta proteïna, però en el cas de la britànica té 8 i en el cas de la sud-africana, 10. Per tant, de moment, la del Brasil podria resultar la més transmissible de totes.
Responsable del col·lapse a Manaos
La ràpida expansió d'aquesta nova variant l'ha convertit en la soca predominant a la capital amazònica, que es troba desbordada a nivell sanitari. Les mostres analitzades indiquen que al desembre es va detectar la variant P.1 en un 51% dels casos, mentre que ara a gener, es troba en un 91%. Una xifra que mostra la ràpida expansió que ha patit en un mes.
La delicada situació a Brasil fa témer que aquesta nova variant s'estableixi a tot el territori, tal com ha assegurat que podria passar l'exministre de Salut del Brasil, Luiz Enrique Mandetta, que va alertar en una entrevista que la nova variant podria provocar una «mega pandèmia» al seu país en només 2 mesos sinó es prenen mesures dràstiques.
Per aquest motiu, alguns països han començat a actuar per protegir els seus territoris, tancant les seves fronteres a vols procedents del Brasil per por a aquesta nova variant, com són Portugal, Perú, Turquia i Colòmbia.
Les noves variants afecten l'efectivitat de la vacuna?
Aquesta és la gran pregunta que ha sorgit arran de la proliferació de les variants del Regne Unit, Sud-àfrica i ara del Brasil, perquè la vacuna es preveu com l'única esperança per remetre els contagis a tot el món. De moment, els científics no tenen una resposta clara sobre aquest aspecte, encara que s'ha de tenir en compte que aquestes vacunes van ser desenvolupades a partir de la proteïna 'spike' del coronavirus. D'aquesta manera, les mutacions registrades en aquesta proteïna podria portar a una pèrdua de la seva eficàcia, encara que no de manera total.