Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Pa Beneït de Roda de Berà, una tradició de generació en generació

El seguici i la tradicional subhasta de la Coca del Goig són d'aquest 24 d'agost a Roda

Les imatges de la Processó del Pa Beneït de la Festa Major de Roda de Berà 2018 | Toni Gonzàlez

 

24 d'agost, és dia gran a Roda de Berà.  Des de les matinades de les vuit del matí pels carrers de la vila fins al ball de Festa Major de mitjanit al poliesportiu, tot és poc per celebrar un any més el dia central de Sant Bartomeu.  «És el nostre dia, el dia gran sense cap mena de dubte!»,  celebra la regidora rodenca de Festes, Teresa Ferré, hores abans de començar el matí més esperat de l'any.

Les matinades i el toc de festa enceten el dia de bon matí per deixar pas al tradicional Seguici del Pa Beneït, la missa solemne i la subhasta de la Coca del Goig. A la tarda, se celebrarà el Campionat de Petanca femení, la ballada de sardanes, el XVIII Trofeu Lluís Marco i el concert de l'orquestra Meravella. A la nit, arribaran el Gran ball de Festa Major i la Nit dels DJ's 'Roda Sona'. «Ja està tot a punt per gaudir de Sant Bartomeu!», recorda l'edil

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La processó del Pa Beneït, una tradició de generacions que perdura a Roda

Les imatges de la Processó del Pa Beneït de la Festa Major de Roda de Berà | Toni Gonzàlez

 

Quina és aquesta tradició del Pa Beneït  per Sant Bartomeu? Ferré ho explica. «Ve de molt temps enrere, de generació en generació, i hem aconseguit que no es perdi», celebra. Ha anat afegint modificacions, això sí.  «Un seguit de parelles porten unes coques al patró a mode d'ofrena, a l'Església», explica. Les acompanya el seguici popular, i van a l'Ajuntament a convidar a les autoritats en aquest camí cap a l'Església. Inicialment no eren parelles, sinó únicament noies.

«S'arriba a l'Església i oferim les coques al sant durant la missa», recorda. En el seu dia era religiós, però avui el paper de l'Església és únicament tradicional i testimonial,  sense cap altra connotació. Les coques beneïdes es tallen a trossos i reparteixen entre els ciutadans a la sortida de l'Església. A mesura que s'han anat incorporant elements del seguici a la professó, també fan la seva ofrena a la sortida de l'Església cap a Sant Bartomeu: balls, exhibicions...

La 'Coca del Goig': una subhasta popular que pot arribar als 600 euros

L'alcalde de Roda, Pere Virgili, amb la Coca del Goig que sempre adquiria Josep Martorell, 'Ximet', traspassat l'any passat. | Toni González

La tradició del Pa Beneït no és exclusiva de Roda de Berà, sinó que  també es duu a terme en altres municipis de la zona com el Vendrell  i l'Arboç. «Cadascuna, però, és diferent i té les seves particularitats!», avisa Teresa Ferré. La història no acaba aquí. «La parella més menuda porta una coca diferent, que és la Coca del Goig», explica. Molt més petita, rodona, especial. Aquesta coca se subhasta a la plaça de l'Església en sortir de la missa, on encara és tradicional anar ben mudats, de gala.

És la gent del poble qui participa en aquesta subhasta, que en alguns anys ha arribat al valor de 600 euros.  «Sí, sí. I no et pensis que no hi ha 'piques'!», reconeix entre rialles la regidora. Durant molts anys, sempre l'adquiria el veí Josep Martorell, que va morir fa tot just un any. El 2018, en la seva memòria, va ser l'Ajuntament qui la va comprar per regalar-li a la seva família. Aquest 2019, la subhasta tornarà a la normalitat i qualsevol veí pot acabar tastant la Coca del Goig.

«I no parem, que després segueixen els actes amb el vermut i l'orquestra!», encavalca la Teresa. Roda de Berà està de Festa Major, i aquest 24 d'agost toca mudar-se de gala per donar la benvinguda al patró. Com mana la tradició, Sant Bartomeu mana!