L'oci nocturn de Tarragona fa temps que no passa pels seus millors moments. A hores d'ara, sis locals obren cada cap de setmana amb llicència de discoteca. Des del sector reclamen mesures «favorables» per part de l'Ajuntament perquè es reactivi aquest mercat. Aparcament més barat, més places hoteleres i sinergies entre el comerç i la restauració són algunes de les accions que, segons els empresaris, servirien per rellançar el consum. Una setena discoteca, ubicada al carrer Major, roman tancada a l'espera que els propietaris del local incloguin mesuraments acústics.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
130.000 habitants i sis discoteques: l'oferta nocturna de Tarragona
Tarragona compta actualment amb sis locals en actiu amb llicència de discoteca. El Trinquet Vell, la Rambla Vella, l'avinguda Pau Casals, el carrer Rebolledo i el carrer Sant Magí són els punts on es troben aquests espais d'oci nocturn. Lluny queden els temps en els quals el Port Esportiu absorbia la major part de discoteques de la ciutat, una zona ara gairebé buida durant la nit i on només un parell de locals programen festes de manera irregular.
Els bars per anar a prendre una copa i amb llicència d'obertura fins a les 3 de la matinada, en canvi, segueixen proliferant. Per contra, els espais per a celebrar concerts són inexistents i la ciutat tampoc compta amb una gran zona de macrodiscoteques fora del nucli urbà que pugui descentralitzar la festa. Per tant, veïns, empresaris i públic es veuen obligats a conviure, una situació en la qual l'Ajuntament de Tarragona intenta fer de moderador.
Les discoteques no obriran a la Part Alta fins a nova ordre
El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona va decidir, el mes de gener, que es prohibia l'atorgament de llicències de discoteca per a locals de la Part Alta de la ciutat. La voluntat era, segons l'anterior equip de govern, «potenciar la revitalització de la Part Alta, donar seguretat jurídica a la rehabilitació d’edificis i iniciatives urbanístiques, que per la normativa vigent del POUM estan bloquejades; evitar el deteriorament del patrimoni cultural i definir els usos admesos de les activitats de restauració i recreatives».
La normativa segueix vigent i, per tant, no s'espera cap obertura en els pròxims mesos. De fet, durant aquest període, ha tancat 'sine die' una de les dues discoteques que hi havia al nucli antic de la ciutat. Es tracta del local ubicat al carrer Major i que havia provocat moltes queixes de soroll per part del veïnat i de l'entitat Farts de Soroll. Una dona que viu a sobre de l'establiment va ser qui va denunciar els fets.
La discoteca del carrer Major, a l'espera de reformes
Després de la denúncia ciutadana, l'Ajuntament es va veure obligat a fer abaixar la persiana de la discoteca del carrer Major, ubicada al número 24. Segons informen fonts municipals, el local, que va tancar a principis d'any, encara té la llicència vigent. A hores d'ara, però, «està pendent que aportin el control periòdic de l’activitat, que inclogui mesuraments acústics». Si tot és favorable i els Serveis Tècnics Municipals emeten l'informe, «es podrà aixecar el cessament ordenat en el seu dia».
La Part Baixa, en bona sintonia amb les discoteques
Mentre a la Part Alta la convivència entre veïns i discoteques és difícil, a la Part Baixa la sintonia és bona. De fet, els dos propietaris dels locals d'oci nocturn que hi ha en aquest punt formen part de l'Associació d'Empresaris del barri. Aquesta zona també va ser, fa alguns anys, centre neuràlgic de la nit Tarragonina. Ara, en canvi, busquen alternatives i al·licients per «guanyar la partida a la Part Alta i combatre les revetlles i els actes al carrer».
«Cada cap de setmana els locals de Tarragona ens barallem per unes 3.000 persones», diu el propietari de Premium Club, Toni Vera. Per aquest motiu, assegura, és «indispensable» que la ciutat torni a ser un «referent» a la província. «Els anys bons de Tarragona ho van ser perquè venia gent de, com a mínim, tot el territori», diu. Per aconseguir això, tant ell com els propietaris de la Sala Zero, ubicada a dos carrers del Premium, busquen donar «alguna cosa més» en la programació, per tal que serveixi de «reclam».
Aparcament més barat i lluita contra l'incivisme, principals demandes
El sector de l'oci nocturn espera reunir-se amb l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, en les pròximes setmanes. Abans de les eleccions municipals, diversos empresaris —també del sector del comerç i la restauració— van trobar-se amb els grups municipals i conèixer les seves propostes de cara al nou mandat. Durant la trobada, però, els propietaris de les discoteques van deixar clara la seva postura sobre què cal fer en un futur.
La reducció dels preus dels pàrquings, la lluita contra els incívics per part de la Guàrdia Urbana i la creació de sinergies entre restaurants, comerç i oci són els tres punts més importants. El primer àmbit, diuen, és «essencial» perquè la gent pugui «venir a sopar, prendre unes copes i, després, sortir», diu Christian Compte, de Totem. El segon, però, no és menys important: «Moltes vegades el veïnat carrega contra els locals per l'incivisme de la gent a l'exterior, però nosaltres no tenim res a fer al carrer», manifesta. Per aquest motiu, els empresaris creuen que la Guàrdia Urbana té un paper fonamental.
L'objectiu és que el jovent no hagi d'agafar el vehicle per sortir de festa a unes altres poblacions i, al mateix temps, que Tarragona torni a brillar com en èpoques passades. «Reus no té més oferta que Tarragona, i no tenim una ciutat dormitori. Hem de lluitar per la nostra ciutat», acaba dient el propietari de Premium Club. Caldrà veure si el nou equip de govern és capaç de rellançar un sector que fa anys que no passa pel seu millor moment.