El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha alertat que la tercera onada «és a la porta». En diverses piulades a les xarxes socials, ha afirmat que el que es faci individualment i col·lectivament les properes setmanes «condicionarà molt la seva duresa i gravetat» en un context de ple hivern, amb altres malalties i la incògnita sobre la grip. «Imploro a tothom actuar responsablement», ha dit.
La Tercera onada és a la porta. El que fem i com actuem individualment i col·lectivament les properes setmanes condicionarà molt la seva duresa i gravetat. Ple hivern, altres malalties, incògnita sobre la grip... Imploro a tothom actuar responsablement !
— Jaume Padrós ? (@jaumepadros) December 1, 2020
Padrós ha afegit que les xifres sanitàries actuals «no són bones» i ha demanat que no hi hagi un relaxament de les mesures de seguretat i es minimitzin les trobades a casa dels grups no bombolla. «No us feu trampes, no és tan sacrifici», ha continuat.
Padrós ha demanat que si tot i així es reuneixen persones de diferents grups de convivència només es treguin la mascareta quan estiguin menjant, tant a l'aire lliure com a casa. «Tan difícil és d'entendre-ho i practicar-ho?», s'ha preguntat. Per últim, ha dit que el país està mantenint un equilibri «molt fràgil» entre economia i salut i ha afegit que aquest depèn molt del comportament individual i col·lectiu.
El risc de rebrot torna a pujar després de molts dies de tendència a la baixa
El balanç d'aquest dimarts de les dades epidemiològiques del departament de Salut fan encendre les alarmes davant la situació actual de desescalada que està vivint Catalunya. El risc de rebrot ha tornat a pujar després de molts dies de tendència a la baixa i ha crescut en cinc punts en les últimes 24 hores, situant-se als 201 punts. La velocitat de propagació, l'Rt, també ha incrementat i ho ha fet amb un salt de sis centèsimes arribant fins al 0,84. En canvi, la incidència a 14 dies cau a 259,79 (dilluns era de 270,48).
Davant aquestes dades, caldrà veure si durant aquesta setmana les dades segueixen en la mateixa línia i es forma una tendència a l'alça dels indicadors o si simplement ha estat qüestió d'un repunt. Cal destacar que entre dijous i divendres es començaran a notar a les dades els efectes del primer tram de desescalada iniciat el dilluns 23 de novembre.
Què és l’R0 ? i com es calcula el nombre mitjà de persones que pot contagiar un positiu per SARS-CoV-2?
— Salut (@salutcat) December 1, 2020
?️ Ho explica el Dr. Jacobo Mendioroz, coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya. pic.twitter.com/YhVmlo8roh
En paral·lel, Salut ha declarat 1.458 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 310.877 des de l'inici de la pandèmia, el passat mes de març. També s'han informat de 62 noves morts, amb un total de 15.928. A més, durant la darrera setmana s'han realitzat 181.986 proves diagnòstiques —PCR i antígens—, de les quals el 4,87% han donat positiu.
Pel que fa a la pressió hospitalària als centres sanitaris catalans ha tornat a reduir-se. Ara com ara, hi ha 1.718 ingressats per Covid-19 (-34), i 454 persones a l'UCI (-4), una xifra molt alta i es compara amb la de la primera desescalada quan el nombre de pacients a l'UCI era molt més menor.