Els tres Reis d'Orient saludant a Girona

Nadal inèdit: Una nova ciutat catalana cancel·la la tradicional cavalcada de Reis

El municipi incorporarà novetats per aquestes Festes i estudia «vàries alternatives»

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès dona per descartada la cavalcada dels Reis d'Orient en format tradicional però evita revelar de quina manera arribaran Ses Majestats a la vila. «Tenim diverses alternatives», s'ha limitat a dir l'alcalde, Pere Regull, que ha demanat cautela fins que l'estat espanyol i la Generalitat dictin les directrius a seguir per garantir la seguretat sanitària a les celebracions del vespre del 5 de gener. «Els Reis vindran, però no sabem com», ha ironitzat Regull durant la presentació del programa d'activitats de Nadal a Vilafranca. Les novetats principals d'enguany seran l'estel gegant itinerant Gemínid i l'Insòmnia, una exposició de personatges nadalencs d'arreu del món.

Sense entrar a donar cap detall sobre l'arribada dels Reis d'Orient, aquest dimarts el govern de Vilafranca només ha avançat que queda «descartada» la cavalcada convencional. «No farem una cavalcada amb tot el seguici, els patges i les carrosses, perquè no volem cap acte que pugui generar aglomeracions», ha explicat l'alcalde, que s'ha mostrat expectant a la normativa que marquin els governs espanyol i català: «Veurem si ratifiquen, o no, les nostres alternatives».

Regull ha subratllat que les limitacions dels actes del 5 de gener estaran condicionades a l'evolució de la pandèmia durant les propers setmanes, de manera que ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva. En aquest sentit, ha assenyalat el pont de la Puríssima, que ha reconegut que li genera «por» davant la possibilitat que no es compleixin les restriccions «i se'n vagi de mare la situació» de la covid-19.

Punts de recollides de les cartes reials

Pel que fa a la resta d'actes nadalencs, Vilafranca estrenarà el proper 27 de desembre en Gemínid, un estel gegant itinerant que recorrerà el centre de la vila. En paral·lel, a la plaça Constitució i fins el 4 de gener s'hi instal·larà l'Insòmnia, una mostra d'objectes i personatges vinculats al fred i l'esperit nadalenc. Aquest recinte actuarà com a «subseu» de la fàbrica de joguines, que novament s'instal·larà al carrer Comerç per a què els infants puguin veure els preparatius dels Reis.


Com a novetat, aquest any s'obriran punts de recollides de les cartes reials a tots els barris del municipi, en col·laboració amb les associacions de veïns. També arreu dels barris s'ha previst incrementar la il·luminació nadalenca, que es renovarà arreu de Vilafranca i es podrà veure encesa a partir del divendres 4 de desembre.

Per contra, aquest Nadal no obrirà la pista de gel de la rambla de Sant Francesc ni tampoc es projectarà el 'mapping' a la façana de la Casa de la Vila. Dos actes que s'han descartat per garantir la seguretat sanitària.