Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol rogenca al Delta de l'Ebre

Ambient cada cop més d’hivern, i el plat fort encara ha d’arribar: Temps a Catalunya el dimecres 2 de desembre

El fred s’accentuarà encara més dimecres amb vent del nord en algunes comarques i neu a totes les coses de la cara nord del Pirineu
Imatge d'una sortida de sol rogenca al Delta de l'Ebre
L'ambient serà cada vegada més hivernal | Agustí Descarrega

El temps ja ha començat a canviar aquest dimarts amb més núvols i baixada de les temperatures, però encara notarem més aquest descens de cara al dimecres, 2 de desembre, amb ambient cada cop més hivernal, vent intens al sud i a l’Empordà i nevades a la cara nord del Pirineu amb una cota de neu  que caurà en picat fins a les valls.

A més, no es descarta que, de nit, matinada i primeres hores, caigui algun ruixat a la costa i prelitoral de Barcelona, però tot plegat desapareixerà ràpidament. El sol dominarà en general i les boires matinals, moltes menys que dimarts, marxaran, també del pla de Lleida, on la nova massa d’aire les farà desaparèixer i ja no seran persistents. No es descarten alguns núvols baixos també a la Costa Brava.

Tot plegat serà el preludi de més canvis de cara als següents dies, especialment divendres i durant el cap de setmana, ja que l’arribada d’un front fred polar farà desplomar encara més els termòmetres i, tot i que no s’esperen moltes precipitacions, la cota de neu pot arribar a caure fins als 500 metres. Ho haurem d’anar seguint amb mola atenció.   

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Mapa de previsió a Catalunya el 2 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Sol, vent i neu

Pel que fa a l’estat del cel, de matinada i a primeríssima hora poden caure alguns ruixats encara a la costa i prelitoral de Barcelona, tot i que en principi poca cosa i marxarien ràpidament, donant pas a una jornada molt assolellada en conjunt. L’excepció serà la cara nord del Pirineu, on continuaran caient precipitacions amb neu a totes les coses. No es tracta d’una nevada intensa, però al fons de les valls es poden arribar a acumular fins a 5 centímetres. 

Malgrat que a primeres hores hi haurà algunes boires a les zones de l’interior a raser del vent, acabaran desapareixent, també del pla de Lleida, on hi lluirà el sol després de moltes hores de boira densa, persistent i molt freda. No es descarten alguns núvols baixos inofensius a la Costa Brava.

El vent també serà notícia, ja que bufarà amb ganes el mestral a les Terres de l’Ebre i al sud del Camp de Tarragona, i la tramuntana a l’Empordà, així com a les cotes altes del Pirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fortes ventades en aquestes àrees i també per mala mar a la Costa Brava:

Mapa d'alertes per fort vent i mala mar a Catalunya el 2 de desembre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent i mala mar aquest dimecres | METEOCAT

Ambient gairebé hivernal

Si ens fixem en les temperatures, baixaran encara més i l’ambient serà pràcticament hivernal malgrat el sol. Les màximes es mouran entre els 12º i 17º al litoral i prelitoral, de 10º a 15º a molts punts de l’interior i de 7º a 12º al Pirineu i Prepirineu, més baixes a la cara nord. La nit serà molt freda, amb valors sota zero al Pirineu i a molts punts de l’interior, de 1º a 6º al prelitoral i de 4º a 9º a la costa. Tocarà abrigar-se més.

Es confirmen els canvis importants

Dijous serà un dia d’impàs amb més fred, a l’espera que divendres arribi un front fred polar que reactivarà la nevada al Pirineu i les ventades de mestral i tramuntana, però sobretot farà baixar amb ganes les temperatures amb ambient de ple hivern el cap de setmana, coincidint amb l’inici del Pont de la Puríssima. Tot i que sembla que de precipitacions n’hi haurà ben poques, la cota de neu se situaria tan sols al voltant dels 500 metres dissabte, pujant després.