Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Europa posa data a l'arribada de les dues millors vacunes contra la Covid

Una vegada aprovades començaria la seva distribució

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Espanya rebrà uns 140 milions de dosis de vacunes contra la Covid-19. | Europa Press

Ara sí que ja s'ha iniciat el compte enrere perquè les vacunes contra la Covid-19 arribin a Espanya. La Unió Europea ha fet un anunci clau per al futur del pla de vacunació al país i tot el continent. Així, l'Agència Europea del Medicament (EMA en anglès) té previst tenir aprovades les dues vacunes que han donat millors resultats d'eficàcia entre el 29 de desembre i el 12 de gener.

La primera d'elles seria la que s'ha fabricat entre la farmacèutica americana Pfizer i el laboratori alemany BioNtech. Aquesta seria la que podria quedar aprovada a finals de desembre, després que presentessin els resultats aquest dilluns. Això sí, fa setmanes, des del mes d'octubre, que s'estan analitzant les diferents fases dels seus assajos clínics.

L'altra que es podria veure aprovada unes dues setmanes després és la que s'ha anat desenvolupant al laboratori americà de Moderna. És previsible que l'EMA es reuneixi el 12 de desembre per estudiar el seu cas i que com la Pfizer també quedi aprovada i pugui començar la seva distribució. Les dues semblen presentar dades suficientment «sòlides i completes» per poder demostrar «la qualitat, seguretat i eficàcia» del seu producte.

Les dues vacunes han tingut un seguiment al mil·límetre

És obvi que si el procés per la seva aprovació serà tan ràpid, és perquè tant les farmacèutiques com l'Agència Europea del Medicament han estat col·laborant estretament fins al moment. Sobre la de Pfizer és la primera sol·licitud d'autorització de comercialització de vacuna contra la Covid-19 que han decidit estudiar.

Segons explica en un comunicat, l'EMA podria dur a terme una aprovació realment ràpida en aquest cas. «L'avaluació es faria sota un cronograma accelerat. Es podria emetre un dictamen sobre l'autorització de comercialització en unes setmanes», expliquen. Tot seria possible, continua el document, gràcies al fet que «ja s'han revisat algunes dades sobre la vacuna de manera contínua».

Entre aquests s'ha valorat la qualitat de la vacuna, els resultats dels estudis de laboratori, la seva eficàcia (que recordem que ronda el 95%) a més de «dades de seguretat inicials que van sorgir d'un assaig clínic a gran escala a mesura que van estar disponibles». El coneixement d'aquests assajos ha accelerat el procés perquè es pugui aprovar la seva comercialització condicional a la Unió Europea. Després de l'aprovació de l'EMA, la Comissió també podria aprovar el procés perquè autoritzi la venda en altres països membres.

Respecte a la vacuna de Moderna, es pronuncia en termes similars en un altre informe. Reconeix que «l'avaluació de la vacuna coneguda com a Moderna Covid-19» també es produirà en un «termini de temps accelerat». Com en l'altre cas, insisteix en la necessitat de tenir les dades que demostren la seva qualitat, seguretat i eficàcia. També amb la vacuna de Moderna, «un termini tan curt només és possible» perquè s'ha anat fent una avaluació continuada de la seva immunogenicitat «la resposta que dóna contra el virus», a més de la seva seguretat.

L'idea que es té amb aquesta vacuna és que «el comitè científic de medicaments humans (CHMP) de l'EMA conclourà la seva avaluació durant una reunió extraordinària programa per al 12 de gener, no més enllà». Aquesta notícia obre la porta a què els governs europeus com el d'Espanya puguin concretar encara més els seus plans de vacunació. Per fi, es podria donar l'últim pas que queda per establir, i és determinar quan serà la data concreta per començar a vacunar, després que de moment solament s'hagi aventurat com a primer termini el mes de gener.