Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb oficina del SEPE i cercle vermell amb mans sostenint bitllets d'euro

La 'paga' del Gobierno de més de 3.700 euros que podran cobrar alguns aturats

El Ministeri de Treball ha arribat a un acord amb els sindicats per reformar l'atur i hi ha una nova mesura

Fa temps que el Gobierno treballa per intentar canviar els subsidis per desocupació. La modificació va estar a prop d'entrar en vigor, però el vot en contra de Podemos va ser determinant per tombar la proposta. Uns mesos després, el Ministeri de Treball ha arribat a un acord amb els sindicats Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO).

Una de les novetats principals és l'augment de l'import de les ajudes, però hi ha un altre gran canvi: podràs cobrar el subsidi per desocupació mentre treballes.

Qui es podrà acollir a aquesta mesura?

La reforma busca incentivar les persones a l'atur a reincorporar-se al mercat laboral. D'aquesta manera, molts aturats podran compaginar la seva nova ocupació -sigui a temps parcial o complet- amb l'obtenció de l'ajut del SEPE durant un any.

La quantia de l'ajuda anirà baixant amb el pas del temps. Els 3 primers mesos es percebrà el 80% de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), que són uns 480 euros mensuals (1.440 euros durant el trimestre). Aquest percentatge disminuirà al 60% el trimestre següent, que seran a 360 euros al mes i 1.080 euros en total.

A partir del sisè mes, el complement es reduirà a 240 euros al mes (40% de l'IPREM), que són 720 euros durant el trimestre. Finalment, la quantia en els darrers 3 mesos serà de 180 euros al mes i 540 euros en aquest període. Al còmput global, es rebrien 3.780 euros.

Aquesta mesura nova no s'aplica als aturats actuals que ja estan rebent un subsidi per desocupació. Només tindran dret els beneficiaris amb una prestació reconeguda a partir de l'1 d'abril del 2025.

Treballadora de Mercadona repostant les prestatgeries i mà amb bitllets d'euro
La possibilitat de treballar i rebre l'atur entrarà en vigor a partir de l'abril del 2025 | Mercadona, Getty Images

Requisits per poder compatibilitzar tenir feina i rebre un subsidi per desocupació

Això no obstant, cal complir una sèrie de requisits quant als ingressos. Els aturats que vulguin compaginar l'atur amb una feina hauran de tenir un sou brut que no superi el 225% de l'IPREM. Són 16.200 euros bruts en 12 pagues, que equival a 1.350 euros al mes.

Per tant, els ciutadans que cobrin més de 1.350 euros al mes no tindran la possibilitat d'acollir-se a aquesta opció. Així mateix, si una persona treballa i cobra el subsidi per desocupació, però té un augment del salari que supera la xifra esmentada, perdria la prestació.

Ara, el Consell de Ministres ha de donar el vistiplau a la reforma, i la resolució final es recollirà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).