Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona comprant sabates

Pagar per emprovar-se calçat: la dràstica mesura de les botigues contra la compra online

Amb l’arribada del Black Friday i el Cyber Monday, les tendes físiques cada vegada noten més la disminució dels seus clients

Dona comprant sabates
Les tendes físiques estan ideant diferents respostes contra l'augment massiu de les compres online | GTRES

La compra online és cada vegada més habitual. La comoditat de comprar des de casa està passant factura a les tendes físiques, i promocions com el Black Friday o el Cyber Monday no ajuden al fet que millorin els seus beneficis. Ara, els comerços estan ideant fórmules per superar la tecnologia.

La principal preocupació dels venedors és  la seva funció en el procés de la compra online.  Cada vegada són més aquells que opten per mirar roba o calçat a les tendes, emprovar-s’ho, demanar consell iacabar comprant el mateix producte a través d’una tenda online.

Cobrar per emprovar-se calçat

El propietari d’una tenda de Barcelona ha ideat un mecanisme per contrarestar aquesta tàctica. Ha decidit cobrar 30 euros per emprovar botes i donar assessorament  després de malgastar hores amb clients que després comprarien per internet. Aquest fenomen, anomenat 'showrooming', afecta cada vegada més comerciants. A Catalunya, entre el 15 i 20% dels usuaris que entren a una botiga  ho fan amb la intenció de mirar productes que saben que no compraran allà, i tot apunta que les xifres seguiran augmentant amb els anys.

Sergi Mur, el propietari de la tenda ‘La General Surfera’ que ha generat aquest mecanisme, justifica la seva decisió: «La feina que fem nosaltres és un servei que té un valor afegit, cosa que per internet no trobaran de cap manera». Així, es queixa de donar una atenció que els clients no semblen valorar: «L’atenció al públic, assessorar bé de material i del producte que necessiten i que realment els funcionarà i que els anirà bé».

Aquesta no ha estat l’única resposta al 'showrooming'. Una botiga de matalassos ha decidit demanar ajuda als seus proveïdors, amb els quals han pactat un preu més baix que el que ofereixen a través d’internet. Altres han optat per oferir a les botigues  productes exclusius que no es poden trobar online.

Els experts en màrqueting adverteixen a les botigues físiques que han d’assumir la realitat: les compres online han arribat per quedar-se.  Això sí, tenen un gran desavantatge amb el qual no poden lluitar contra els comerços:  l’experiència personal.

Un comerç de Tarragona amb una oferta pel Black Friday
Un comerç de Tarragona amb una oferta pel Black Friday | Catalunya Diari

El medi ambient, un dels principals afectats

Els comerços no són els únics que sortiran perjudicats amb l’augment de les compres online. Els dies del Black Friday i el Cyber Monday,  aquest últim únicament dedicat a les compres per internet, han estat un èxit. Només dilluns es van repartir més de 3,5 milions de paquets, i durant les pròximes dues setmanes es faran 2,5 milions d’entregues al dia.

Tot i això, la comoditat de fer arribar el producte a casa té un preu: es calcula que les emissions de CO2 augmentaran un 10% aquests dies per tots els desplaçaments que s’hauran de realitzar per entregar els productes.

Neus Soler, professora d’Economia i Empresa de la UOC, responsabilitza parcialment les empreses d’aquesta nova pràctica: «Globalment podríem considerar les compres per internet més avantatjoses, però en realitat, a l'hora de la veritat, per les pràctiques de les empreses, perquè permeten fer compres petites pel que suposa tota aquesta logística i després per la despesa en envasos, el cartó o el plàstic protector, es menja tot aquell avantatge inicial».

Amb el Nadal arribant i la compra de més productes, caldrà veure si les mesures de les tendes físiques han estat suficient per convèncer els clients  o si, en canvi, les festes estaran marcades per les compres online.

També et pot interessar...