Una dona gran comptant monedes

La «pagueta» que els pensionistes espanyols ja no cobraran mai més

L'any 2022 desapareixerà de les butxaques de milions de pensionistes

El 2022 portarà un nou maldecap a milions de pensionistes espanyols. Aquest any està previst que desaparegui l'anomenada «pagueta», un pagament compensatori que rebien en funció de l'IPC.

Per entendre'ns, aquesta paga depenia de si es produïa una desviació de l'índex de preus de consum (IPC), que es calcula cada any. Fins ara, la pensió que rebia la gent gran cada any es calculava en referència a aquest índex.

Ara, la pensió que comença a cobrar un pensionista l'1 de gener es calcula a partir de la mitjana de l'IPC que es preveu que hi haurà aquest any. Abans, si es produeix una desviació en la variació de l'IPC, els pensionistes rebien una paga extra per a compensar-ho.

Però amb la nova reforma de les pensions que està ultimant el Ministeri de Seguretat Social, això canviarà. La primera fase de la reforma de José Luis Escrivà canviarà la manera com es calculen les quantitats que reben els pensionistes.

A partir del 2022, en comptes d'emprar la inflació prevista per a l'any en vigor, s'utilitzarà la mitjana de l'any anterior. És a dir, la pensió es calcularà en funció de l'IPC dels últims sis mesos de l'any anterior.

D'aquesta manera, la variació de l'IPC  no es podrà desviar i els pensionistes deixaran de rebre aquesta paga compensatòria. La «pagueta» del 2022 serà l'última que rebran els pensionistes espanyols abans del canvi de la normativa. Probablement la rebran al febrer de l'any 2022 tenint en compte l'IPC de l'any anterior, que es calcula que rondarà els 200 euros.

Aquest any, les pensions contributives han pujat un 0,9%, en la mateixa línia del que es creia que pujaria l'IPC. Però la pujada del preu de la llum i dels carburants ha disparat la inflació fins al 3,3%. Es creu que, cap a finals d'any, la diferència d'IPC respecte a l'any anterior és del 2,5 o del 2,4%.

Això significa que els pensionistes hauran cobrat una pensió de l'1,3% per sota de la inflació real. Així doncs, cap al febrer del 2022, rebran els 200 euros necessaris per a compensar-ho. A més, les pensions que rebran el 2022 també pujaran.

Si l'IPC acaba creixent un 2,5% a finals d'aquest any, les pensions del 2022 pujaran un 2% respecte a aquest any. I, a més, al febrer rebran la «pagueta», ja que aquest any han cobrat per sota de l'augment de la inflació. D'aquesta manera, el poder adquisitiu dels pensionistes no es veurà afectat per les desviacions de l'IPC.

Els pensionistes guanyaran poder adquisitiu

Això vol dir que els pensionistes començaran a perdre poder adquisitiu a partir del 2022? A la pràctica, no, més aviat el contrari. Probablement veuran augmentada la seva riquesa gràcies a l'augment de les pensions.

La reforma aprovada pel govern espanyol farà que les pensions es revalorin cada any d'acord amb la inflació mitjana anual de l'any anterior. Però si, per qualsevol motiu, l'IPC baixa, les pensions es congelaran.

Aquesta reforma anul·la la que es va produir el 2013 i que, a la pràctica, va reduir el poder adquisitiu dels pensionistes. El govern de Rajoy va aprovar l'índex de revaloració de les pensions (IRP) i l'augment d'aquestes es va limitar a un 0,25% anual.

Això feia que, si l'IPC pujava més d'aquesta quantitat, els pensionistes acabaven perdent diners. Però el sistema de les pensions porta anys en números vermells i el govern va idear aquest pla per a evitar que el forat seguís creixent.

Amb les noves pensions, els jubilats no perdran poder adquisitiu perquè, tot i que els preus baixin, les pensions no ho faran.