Un policia i una home en bicicleta parlen en un cèntric carrer de Bilbao

El País Basc es confina perimetralment i limita la mobilitat entre municipis

Aquestes mesures se sumen al toc de queda i a la limitació a sis persones en les trobades amb familiars i amics, que s'inclouen en el decret de l'estat d'alarma

El govern basc limitarà, amb excepcions per motius sanitaris, laborals o de força major, l'entrada i sortida de persones en el territori de la comunitat autònoma d'Euskadi, així com els accessos i sortides dels municipis en què els ciutadans tinguin fixada la seva residència. L'executiu d'Iñigo Urkullu publicarà un decret amb aquestes i altres mesures de prevenció per a fer front a l'expansió del coronavirus.

Entre les mesures que s'inclouran en la norma, també es troben les ja recollides pel govern central en l'estat d'alarma decretat a tot l'Estat, com la restricció de mobilitat en horari nocturn —entre les 23.00 i les 6.00 hores. Així mateix, les trobades de grups en espais públics i privats quedarà limitada a un màxim de sis persones. L'objectiu d'aquestes mesures és contribuir a contenir la propagació de les infeccions per coronavirus.

Les excepcions que marca el decret

Les persones únicament podran circular per les vies o espais d'ús públic per a la realització de les activitats previstes en l'article 5.1 del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre. Entre aquestes activitats destaquen les sanitàries, laborals, professionals, educatives, cura de gent gran o menors, entre altres.

Així mateix, s'estableix la limitació de l'entrada i sortida de persones en el territori del País Basc. Així mateix, queda limitada l'entrada i sortida de persones del terme municipal en què les persones tinguin fixada la seva residència. Es permetrà la mobilitat entre municipis confrontants de trànsit habitual per a la realització d'activitats socioeconòmiques. Les excepcions contemplades per a aquest punt són també les sanitàries, laborals, professionals, educatives, cura de dependents, gent gran i menors, entre altres.

Excepció en la limitació en les trobades de persones

En el cas de la limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats a un màxim de sis persones, aquesta norma no afecta persones que pertanyen a una mateixa unitat de convivència.

Les mesures previstes en aquest decret seran objecte de seguiment i avaluació contínua i, en tot cas, hauran de ser analitzades en un termini no superior a 15 dies, amb la finalitat de garantir la seva adequació a l'evolució de la situació epidemiològica, amb la possibilitat de prorrogar-se, modificar-se o quedar sense efectes.