Un país europeu revela què podria passar a l'estiu: «Hi haurà eufòria»

Feia tres mesos que els ciutadans britànics tenien tancats l'hostaleria, les botigues i l'oci

Si hi ha un país d'Europa que s'ha posat la vacunació per bandera, proposant-se tenir a la seva població immunitzada com més aviat millor, és el Regne Unit. A diferència de la majoria dels països europeus, que van decidir mantenir les finestres de temps entre la primera i la segona dosi —d'unes dues setmanes en el cas de Pfizer i Moderna, i de dotze per a AstraZeneca—, al Regne Unit van decidir allargar el temps entre dosis per poder vacunar més gent encara que només fos amb una dosi.

Els resultats semblen que els estan funcionant molt bé, ja que amb gairebé el 50% de la seva població havent rebut almenys una de les dues dosis necessàries —cal destacar que al Regne Unit el gruix de la vacunació se l'ha emportat AstraZeneca—, els casos diaris fa setmanes, fins i tot mesos, que estan baixant. Davant aquestes dades, les autoritats britàniques han decidit fer marxa enrere amb algunes restriccions després de diversos confinaments durs durant l'hivern, donant una mica d'aire als ciutadans.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un dels sectors que es va veure més perjudicat pels tancaments va ser el de l'oci, concretament l'oci nocturn i els conegudíssims 'pubs' anglesos, que es van veure obligats a tancar les portes fa mesos per evitar la propagació del virus. Però, això ja forma part del passat, perquè aquest dilluns, 12 d'abril, el sector va tornar a reobrir i la població va respondre.

Reobren botigues, oci i hostaleria

Els 'pubs' van obrir a mitjanit, amb llargues cues i pràcticament amb totes les seves taules ocupades d'anglesos amb ganes de beure una pinta, o vàries, després de mesos de confinament. Els propietaris d'aquests locals no sabien si la gent respondria, com algun d'ells va explicar per a la 'BBC', però la societat va respondre: «No sabíem si funcionaria, si havia de venir algú. Era mitjanit, feia un fred gèlid, però tothom ha vingut i no hi ha una taula lliure».

Tot així, només els més valents van decidir obrir, ja que molts locals van decidir esperar unes hores més i obrir durant el dia d'avui, amb un clima una mica més favorable. Cal recordar que tot i que aquests locals poden tornar a obrir, han de seguir respectant les mesures sanitàries, de manera que cal complir els aforaments fins i tot en exteriors, i a alguns no els surt rendible obrir en aquestes condicions. Tanmateix, el 17 de maig és la data fixada pel govern de Boris Johnson per reobrir també l'interior dels bars, i serà llavors quan la majoria de 'pubs', bars i restaurants del Regne Unit obriran la persiana definitivament.

A més del sector de l'oci i la restauració, altres àmbits també han vist aixecades les seves restriccions i han iniciat una tímida tornada a la normalitat que marca el camí que seguirà la resta d'Europa, inclosa Espanya, quan la vacunació abasti índexs similars als del Regne Unit. Segons expliquen mitjans locals, les botigues de roba tornen a estar fins a dalt de gent, amb llargues cues a l'exterior de gent esperant el seu torn per entrar. Cal recordar que al Regne Unit les botigues fa tres mesos que romanen tancades, igual que l'oci i la restauració, de manera que la societat té moltes ganes de tornar a fer vida normal.

Davant l'eufòria dels anglesos per la reobertura, el primer ministre, Boris Johnson, va fer una crida als ciutadans per actuar «de manera responsable», perquè encara que un 50% de població hagi rebut una vacuna, encara hi ha un altre 50% que no ho ha fet, i a més, els que sí que han rebut la vacuna, només han rebut una dosi, de manera que la immunització no s'ha completat. Així doncs, les autoritats són conscients de les ganes que la societat té de tornar a sortir de casa i fer vida, però demanen prudència per evitar un repunt de contagis que obligui a decretar un altre nou confinament.


Comentaris

envia el comentari