Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, intervé a la reunió de la Diputació Permanent del Parlament

Salut proposarà retardar la segona dosi de Pfizer per accelerar el procés de vacunació

L'objectiu és subministrar la primera dosi a més població en menys temps

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que el Govern proposarà en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres que es pugui retardar la segona dosi de Pfizer per així poder subministrar la primera dosi a més població en menys temps.

Actualment la segona dosi es posa als 21 dies de la primera, però diversos països com Itàlia i França ja han decidit endarrerir-la per poder donar la primera dosi a més gent. La consellera ha demanat més celeritat al govern espanyol a l’hora de prendre decisions, perquè, per exemple, aquesta setmana ja s’haurien de posar 40.000 segones dosis de Pfizer i a partir del 26 d’abril començarien les segones dosis d’AstraZeneca.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Problemes amb la vacuna de Janssen

Per la seva banda, l'agència de Medicaments dels Estats Units (FDA, en les seves sigles en anglès) ha recomanat aquest dimarts suspendre l'ús de la vacuna de Janssen, de l'empresa Johnson&Johnson, després de detectar sis casos «estranys i greus» de trombosi entre els vacunats. La decisió s'ha pres per «precaució» i mentre s'analitza a fons la situació. Els casos de trombosis, segons informa la FDA al seu perfil de Twitter, són «extremadament rars», i s'han detectat després que els Estats Units hagi administrat més de 6,8 milions de dosi de la vacuna. Justament aquesta setmana, es preveu que Catalunya pugui iniciar la vacunació amb Janssen.

«Les opinions científiques de l'EMA proporcionen als estats membres la informació necessària per prendre decisions sobre l'ús de les vacunes», recorda un portaveu de l'EMA.

Tanmateix, l'EMA no ha concretat quan podria donar la seva opinió sobre els casos detectats. En el cas de la vacuna d'AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes 3 setmanes a investigar els casos fins a determinar que els més estranys podien ser un efecte secundari «infreqüent» de la vacuna.

Decisió de la companyia

Johnson&Johnson ha assegurat que està en contacte amb els reguladors europeus per a la investigació dels casos i que endarrereix «proactivament la distribució de la vacuna» a Europa. La companyia no ha justificat la paralització del subministrament al bloc europeu, malgrat que la seva autorització condicional per comercialitzar el vaccí continua vigent.

«La seguretat i el benestar de les persones que utilitzen els nostres productes és la nostra principal prioritat», ha defensat la companyia en un comunicat.