Imatge de l'exterior d'una oficina de la Seguretat Social

El govern et donarà 12.000 euros si et jubiles a una edat concreta

També es modificaran les lleis vinculades a la prejubilació

Des de la delegació del govern de Seguretat Social dirigida per José Luis Escrivá s'ha proposat una reforma a les pensions després de l'acord aconseguit pels partits. Una de les consonàncies que s'espera tancar després del període estival és la modificació dels sistemes per incentius que allarguin la jubilació més enllà dels 66 anys, i de la mateixa forma, modificar les penalitzacions per als qui es retirin abans del període que marca la llei.

Així ho ha plantejat el polític durant la seva intervenció en la comissió del pacte de Toledo. Pel que fa als incentius per a la coneguda com a jubilació demorada, l'Executiu central pretén estendre un pagament únic previ al retir de la quantitat que li correspongui a cada jubilació. Segons aquesta part del govern la mesura suposa donar un cop de porta al 4% de benefici establert sobre la pensió base per cada any d'extensió. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

D'aquesta manera, Seguretat Social proposa un pagament únic que pot arribar als 11.000 euros, en funció del que hagi cotitzat el treballador i dels anys que continuï treballant. Aquesta prima segons ha comunicat el ministre podria ser fins i tot de més de 12.000 euros per a les persones amb vides laborals més extenses. Segons la nova mesura els treballadors que s'emparin a la nova regulació tindrà un nou incentiu per a fer-ho, ja que en comptes de realitzar-se de forma prorratejada, el pagament s'efectuarà de manera única. 

«Proposem generalitzar la jubilació demorada per a tots els casos, sense les restriccions que existeixen en el moment actual»

Un altre de les dades que ha apuntat és que aquesta vida laboral estesa només es podria continuar durant un màxim de tres anys. Ja que l'objectiu no és realitzar una sobrecàrrega laboral a un individu, sinó permetre-li continuar exercint la seva professió si gaudeix de salut.

Gràcies a aquesta proposta l'incentiu per a allargar el procés de retir s'assembla més atractiu per tractar-se d'un pagament únic que permet afrontar una situació econòmica amb major liquiditat, mentre que el prorrateig no deixa de ser un increment mensual, una petita empenta. Els potencials beneficiaris d'aquest procés són aquells que hagin cotitzat com a mínim 15 anys a la Seguretat Social, no hagin complert 70 anys d'edat i tinguin l'edat mínima de jubilació ordinària per a l'any 2021.

Per a poder optar a la bonificació de l'estat s'ha de tenir en compte que la retribució percebuda serà substituïda pels ingressos generats en l'activitat laboral, per la qual cosa no es concep com una equiparació de salari, sinó com a opció prèvia al retir en l'estructura de la Seguretat Social.

La jubilació anticipada

Un dels aspectes als quals sí s'ha referit Escrivá és a la tendència a Espanya de promoure la jubilació com més aviat millor, és a dir, d'optar pel retir anticipat. «Sabem que l'estar actiu, treballant i contribuint a la societat és una cosa que la majoria de persones desitgen» comenta justificant el seu primer al·legat el polític.

La mesura de la Seguretat Social implica endurir el càstig per als ciutadans que optin per deixar el seu ús amb anterioritat, ja que augmentaria la penalització en la pensió d'aquells cotitzadors que es retirin quan encara els quedin dos anys per a fer-ho oficialment. En l'altra cara de la moneda, la reducció en la pensió seria menor que per als qui es retirin abans de l'edat establerta pel govern. A més, es reduiran les penalitzacions als treballadors amb vides laborals més llargues.

L'últim element de canvi és la que afecta la jubilació parcial. Permet als treballadors deixar la seva activitat a temps complet, i fer-ho solament unes hores a la setmana en els seus últims anys de vida laboral a través d'uns certs requisits. Escrivá desitja fixar un topall perquè, durant el primer any, només es puguin treballar el 60% de les hores totals compromeses.