Els Països Baixos sacrifiquen milers de visons després de detectar casos de Covid-19 en una vintena de granges

Els darrers focus detectats, a Gemert i Landhorst, han provocat els sacrifici d'11.300 animals aquest mateix dilluns

Quatre visons americans, de pelatge gris, engabiats en una granja
Milers de visions han estat sacrificats als Països Baixos des del passat mes d'abril. | Europa Press

Les autoritats sanitàries dels Països Baixos han detectat la Covid-19 entre els mustèlids d'una granja de visons a la ciutat de Gemert, al sud del país, la qual cosa eleva a vint el total d'explotacions afectades fins avui pel nou coronavirus, segons va confirmar aquest dilluns el Ministeri de Sanitat neerlandès.

El SARS-CoV-2 va ser detectat gràcies a les activitats de monitoratge d'«alerta primerenca», establert pel govern dels Països Baixos el passat mes d'abril després de confirmar-se els primers casos, i que permet que els animals siguin sotmesos a proves setmanals per a detectar el coronavirus en una fase primerenca i evitar el contagi als empleats.

Milers de mustèlids sacrificats

En un comunicat, els ministeris de Sanitat i Agricultura van explicar que els 7.000 visons d'aquesta granja de Gemert, així com els 4.300 mamífers d'una altra granja en Landhorst —a la mateixa regió del Brabant Septentrional—, on també es va detectar el virus divendres passat, han estat sacrificats aquest mateix dilluns.

En total, desenes de milers de visons de vint granges de cria per a la indústria pelletera van donar positiu en el nou coronavirus i tots han estat ja sacrificats per evitar que aquestes instal·lacions es converteixin en reservoris del virus.

Altres mesures

El govern també ha imposat altres mesures preventives, com la prohibició de transportar visons o el seu fem arreu del país, o de visitar les granges. Així mateix, també va reforçar els protocols d'higiene per a evitar una major propagació de la Covid-19, després d'haver-se produït almenys dos contagis d'animals a humans, els primers coneguts a tot el món des de començaments de la pandèmia.

Les autoritats neerlandeses van detectar el coronavirus en les granges de visons a finals d'abril, quan els cuidadors van observar problemes respiratoris i gastrointestinals entre aquests mustèlids.

Es vol avançar la prohibició de criar visons a finals d'aquest 2020

La criança de visons estarà legalment prohibida als Països Baixos a partir de gener de 2024, després d'una decisió del Tribunal Suprem, que va qüestionar en 2013 la moralitat de cuidar d'aquests animals per a després despullar-los de la seva pell. Ara, els criadors poden demanar una compensació a l'Estat pels animals sacrificats si decideixen tancar el seu negoci.

No obstant això, després de detectar-se el coronavirus en aquestes granges, el Parlament neerlandès va votar per a accelerar el seu tancament complet abans de finals d'aquest 2020, però el govern dels Països Baixos està encara investigant com compensar els criadors de visons perquè posin fi voluntàriament als seus negocis. Actualment, hi ha unes 130 granges de cria de visions, amb més de 800.000 animals.


Comentaris

envia el comentari