Els països de la Unió Europea començaran a vacunar a partir del 27 de desembre

Ho ha avançat en una roda de premsa el ministre de Salut d'Alemanya, Jens Spahn

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Els primers països de la Unió Europea començaran a vacunar a partir del 27 de desembre | Europa Press

Els països de la Unió Europea començaran les seves campanyes de vacunació contra el coronavirus entre el 27 i el 29 de desembre, sempre que l'Agència Europea del Medicament doni el seu vistiplau a la candidata de Pfizer i BioNTech dilluns que ve i la Comissió Europea confirmi l'autorització per a la seva comercialització en els dies següents.

Així ho ha avançat en una roda de premsa el ministre de Salut d'Alemanya, Jens Spahn, i ha confirmat més tard la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un breu missatge a Twitter que no precisa quins Estats membre seran els primers a activar les seves campanyes.

«És el moment d'Europa. Els dies 27, 28 i 29 de desembre començarà la vacunació a la UE. Protegim als nostres ciutadans junts. Som més forts junts», ha expressat Von der Leyen.

La distribució no començarà fins al 26 de desembre

El portaveu de Von der Leyen, Éric Mamer, ha explicat que la distribució de la vacuna no començarà fins al 26 de desembre, sempre condicionat a l'autorització dels dies previs, i que després els Estats membres hauran organitzar-se per administrar les dosis.

També ha volgut subratllar que Brussel·les no considera tan rellevant el fet que l'arrencada coincidís en els Vint «en un únic dia», sinó el valor d'un «esforç coordinat» per combatre la pandèmia. «El fet és que estem en contacte amb els Estats membre. És més savi, en vista de la mida de la UE i de les situacions diverses, tenir diversos dies per llançar la campanya. Però les vacunes es començaran a lliurar el 26», ha resumit el portaveu.

Perquè aquest calendari es compleixi, l'EMA ha de primer donar llum verda al fàrmac en la reunió que ha previst el dilluns que ve, moment a partir del qual la Comissió s'ha preparat per poder concloure el procés formal en tot just dos dies, tot i que es tracta d'una burocràcia que habitualment requereix 67 dies.

Brussel·les comprovarà la informació rebuda i consultarà amb les capitals l'avaluació, després de la qual cosa preveu anunciar dimecres que ve, 23 de desembre, si autoritza a posar el producte al mercat europeu.

Preacord amb Novavax 

Aquest anunci sobre l'inici de la campanya de vacunació a la UE ha tingut lloc el mateix dia en què la Comissió Europea ha finalitzat les «converses exploratòries» amb Novavax per a l'adquisició de 100 milions de dosis de la seva candidata a vacuna, i la possible compra d'altres 100 milions.

Brussel·les i la companyia nord-americana encara han de concloure els detalls de l'acord, que es convertiria en el setè de la cartera que ha construït l'Executiu comunitari després dels contractes amb AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, BioNTech-Pfizer i Moderna.


Comentaris

envia el comentari