L'índex de positivitat de les proves PCR i test antigènics és una de les xifres que el departament de Salut publica cada dia al portal de dades. Aquesta xifra ermet saber en quin percentatge es troben positius a les proves que es fan. És a dir, com més elevat sigui el número la circulació del virus en la comunitat serà més alta. Per contra, si és una taxa baixa, la xifra indica que la situació està controlada perquè s'estan realitzant els tests suficients perquè no s'escapi gairebé cap cas.
L'Organització Mundial de la Salut apunta que es pot considerar que una epidèmia està sota control quan menys del 5% de les proves que es realitzen donen positiu. Actualment, l'índex de positivat dels últims 7 dies segons el departament de Salut és d'un 4,67%, un 0,10% menys respecte ahir. Però quines són les comarques amb un índex de positivitat més alt?
Segons el darrer balanç publicat per Salut, les cinc comarques amb un índex de positivitat més alt són: el Pallars Jussà (14,32%), el Ripollès (10,77%), el Solsonès (10,61%), la Cerdanya (9,87%) i el Baix Empordà (8,89%). D'altra banda, les comarques on hi ha menys risc de donar positiu en una prova PCR o test antigènic són: el Berguedà (1,88%), la Garrotxa (2,51%), el Garraf (2,58%), el Vallès Oriental (2,82%) i l'Alta Ribargorça (2,88%).
El Govern anuncia quants catalans s'hauran vacunat abans de l'abril
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat que Catalunya «està preparada» per començar la vacunació contra la covid al gener. Així ho ha dit després de visitar el Banc de Sang i Teixits, on s'han reservat quatre ultracongeladors amb capacitat per a emmagatzemar centenars de milers de dosis.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confiat a arribar a entre 450.000 i 470.000 persones vacunades el primer trimestre del 2021 d'entre les residències, el personal sanitari i persones amb discapacitat severa. Tot i reconèixer que encara queden mesos «duríssims» i que les darreres dades no són bones, Aragonès ha volgut «traslladar un missatge d'optimisme».
Malgrat això, ha assegurat que s'està a la «recta final» i ha demanat un sobreesforç per mantenir totes les mesures necessàries. En aquest sentit, ha assegurat que la Generalitat ho té tot «a punt» per poder començar a vacunar als més vulnerables «en poques setmanes» i ha afegit que «en pocs mesos» confia haver arribat a una immunitat de grup que permeti «deixar enrere la pandèmia» i centrar-se en la recuperació econòmica i social.
En una línia similar, Vergés ha fet referència a l'experiència en vacunació que té Catalunya i com aquesta permetrà garantir l'organització per combatre el coronavirus. Ha reiterat que la previsió és rebre més de 900.000 dosis durant el primer trimestre i que la vacunació començarà per les persones que viuen en residències, els seus treballadors, el personal sanitari i els grans discapacitats.
Pel que fa al Banc de Sang i Teixits, els ultracongeladors es destinarien a les vacunes de Pfizer, que són les que requereixen nivells de congelació més extrems, i les primeres que es preveu que arribin. Cabezas ha apuntat que no totes les dosis hauran de passar per aquests congeladors ni totes les vacunes que aniran arribant necessitaran aquestes condicions.