L'Impost de Successions i Donacions (ISD) continua sent motiu de debat en diverses comunitats autònomes. Segons ‘El Español’, la seva eliminació està a punt de ser una realitat a Castella i Lleó, on el president Alfonso Fernández Mañueco va confirmar que el seu executiu anava a suprimir aquest tribut en pocs dies, fet que significarà que totes aquelles persones que rebin una herència no hauran de pagar per ella.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
La vida amb deutes estratosfèrics amb el fisc
Una mesura que beneficiarà entre 5.000 i 15.000 persones, però també reduirà en 35 milions la recaptació. Això sí, el mateix president ha esmentat els ciutadans que s'han vist afectats pel tribut fins ara, i que continuaran sofrint les seves conseqüències, com a deutes milionaris i interessos, perquè l'eliminació no té efectes retroactius.
Són molts els contribuents de la comunitat que acumulen deutes molt importants amb Hisenda, que s'han acostumat a viure amb elles. És el cas de Paloma Alonso, de 40 anys, que ja acumula un deute de 2,6 milions d'euros. Va perdre als seus pares l'any 2004, quan el ISD a Castella i Lleó estava fixat en el 32%.
«Ni amb cinc vides podria pagar el que em demanen»
Paloma confessa sentir-se «plena de ràbia amb tothom», després de setze anys de problemes, que l'han portat a sentir-se «impotent». «Moltes vegades penso en els meus fills, en el futur que els deixaré ...», assegura al mitjà citat. Quan va morir el seu pare, es va trobar de cara amb l'impost de successions, i el va pagar, encara que posteriorment Hisenda li va reclamar més diners.
Incapaç d'abonar els 600.000 euros que se li va reclamar, i sumant interessos i multes, Paloma ha arribat a acumular un deute de 2,6 milions d'euros en 17 anys, la persona que més deu en tota Espanya, per aquest tribut. «Ni amb cinc vides podria pagar el que em demanen, m'han destrossat la vida. Només demano una solució, si us plau. Els delinqüents tenen dret a una segona oportunitat. Per què jo no?», es pregunta.
Ella i la seva mare ho van deixar tot en mans d'assessors l'any 2005, quan ella encara era una estudiant i no era molt conscient del tema. Finalment va pagar 50.000 euros per l'herència, que Hisenda va valorar en 2 milions d'euros: un pis a Palència, unes terres, i un solar que el seu pare tenia amb els seus tres germans sobre el qual acabaven de signar un projecte per a construir habitatges, que finalment va fracassar per la crisi.
Paloma lamenta que, contra l'Administració, és difícil guanyar
Hisenda li va aplicar la bonificació del 95% per tractar-se d'un negoci familiar, amb el que va saldar el 5% restant amb el fisc. No obstant això, l'any 2007 la Junta de Castella i Lleó li va reclamar 600.000 euros, deixant-la sense paraules. «Ja he pagat l'impost», va pensar en aquest moment, però la veritat és que no era conscient que havia de pagar-ho sense rebaixes, perquè pel que sembla no complia amb els requisits per a reduir el tribut.
Des de llavors, Paloma va iniciar una batalla legal per a tornar a aconseguir aquesta bonificació, arribant fins i tot al Tribunal Suprem, sense arribar a res. «Contra l'administració és difícil guanyar», sosté la dona, que també reconeix que mai hauria acceptat l'herència sabent tot el que comportava.
Així, en l'últim any la Junta ha tret a subhasta totes les seves possessions per a cobrir el seu deute, aconseguint vendre'l tot a un preu deu vegades menor del qual va valorar Hisenda, amb el que tot segueix igual perquè no es cobreixen ni un any d'interessos de l'esmentat deute. Això sí, mai va perdre l'esperança, i es va reunir, en representació de la plataforma Stop Successions, amb el líder popular, Pablo Casado, que li va prometre ajuda.
«Sé que l'eliminació de l'impost a Castella i Lleó és gràcies a Casado, però no em fio que duri molt», reconeix Paloma, que també lamenta que ni el president Pedro Sánchez ni la ministra María Jesús Montero li hagin fet cas. «De veritat, jo l'única cosa que vull és una segona oportunitat, poder començar de zero», insisteix.