Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Platea del Mercat de les Flors amb separació entre butaques per les mesures per la pandèmia

La pandèmia fa perdre 1,4 milions d'espectadors als teatres de BCN durant el 2020

ADETCA augura «un altre any de resistència» al sector i avisa que «la solidaritat del públic té un límit»

Platea del Mercat de les Flors amb separació entre butaques per les mesures per la pandèmia
La pandèmia i les restriccions han fet perdre 1,4 milions d'espectadors als teatres de Barcelona. | ACN

La crisi del coronavirus ha suposat una davallada de públic i facturació sense precedents als teatres de Barcelona l'any 2020. Tot i un inici d'any prometedor, la xifra final d'espectadors a la capital ha acabat sent d'1.150.000, és a dir, menys de la meitat dels 2,6 milions del 2019. La facturació total s'ha quedat en 32,7 milions d'euros, una caiguda del 52%, equiparable a la davallada dels ingressos de gires en sales i teatres a tot el territori, segons dades facilitades per Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA).

Fins i tot als equipaments públics la frenada de l'activitat és evident: els ingressos propis al TNC han retrocedit fins a un 58% des del març passat, i en aquesta temporada anòmala el nombre d'abonaments cau —ara com ara— a la meitat. La pandèmia ha passat factura al sector teatral. Segons les darreres dades de què disposa ADETCA, els mesos de confinament i les successives restriccions durant tot el 2020 s'han traduït en una caiguda a Barcelona de gairebé el 55% dels espectadors respecte del 2019.

La facturació dels teatres de Barcelona cau un 52%

La facturació ha davallat un 52% passant dels 68,7 milions d'euros de l'any anterior a la pandèmia fins als 32,7 milions al tancament del 2020. Una altra xifra que il·lustra l'efecte dels mesos de tancament, primer, i de les intermitències i restriccions de tota mena que s'han succeït després, l'aporta el Teatre Nacional de Catalunya. Al TNC els ingressos directament relacionats amb els espectacles —venda d'entrades, gires i coproduccions— s'han reduït 1,46 MEUR (un 63%) des del març del 2020 fins avui.

Pel que fa als abonaments aquesta temporada, l'equipament ara la meitat de fidels que fa un any (amb 5.530), si bé apunten que el període continua obert i es confia que n'acabaran sumant més d'aquí a final de curs. En aquest escenari, «les estructures» empresarials (principalment al sector privat) han quedat amb «allò just per respirar», diu la presidenta d'ADETCA, Isabel Vidal.

És cert que no li consten tancaments d'empreses del sector, tal com es temia i es va alertar a l'inici de la pandèmia. Però en part això ha estat gràcies a l'ajut dels ERTO —«fonamentals»— i als «pocs ajuts» materials abocats des de les administracions. En tot cas, apunta que el sector ja s'ha «aprimat» en capacitat d'arriscar, d'invertir i de programar.

El maldecap de les sales

El director teatral Oriol Broggi, responsable de la companyia La Perla 29 i l'espai escènic del Teatre Biblioteca de Catalunya, ha explicat que «som companyia, espai de creació, teatre obert al públic. Som una estructura que s'ha d'aguantar i que és important que hi sigui perquè es mantingui tot un sector. I hem patit molt». Durant aquest darrer any i encara ara «tot s'ha modificat», diu.

Broggi enumera projectes ajornats, «aparcats» i altres «d'apilats», però per sort el teatre ha anat recuperant obres, adaptant calendaris i formats perquè no es perdessin. Actualment està funcionant bé l'adaptació teatral de 'Canto jo i la muntanya balla' i ja han exhaurit les entrades. «La gent té ganes de venir, però.... Si poguéssim pujar al 70% l'aforament d'aquí al juny, ens ajudaria molt a tots. Generaria feina i també una mica de la il·lusió que necessita l'actor per sortir a escena», ha dit.

Ocupació mitjana del 72% (de l'aforament reduït)

Les xifres d'afluència d'espectadors aquesta temporada coincideixen amb les impressions del director, ja que l'ocupació mitjana des de l'octubre i fins avui se situa en el 72%. Des d'ADETCA consideren també que per ara els espectadors han «respost» i han acudit a les sales. Ara bé, aquest percentatge és l'ocupació d'uns patis de butaques prèviament reduïts per les restriccions del Govern, actualment en un 50%.

A més, Vidal alerta que la crisi econòmica derivada de la sanitària pot acabar afectant la butxaca de l'espectador i dubta sobre si s'ompliran les platees, un factor més a considerar de cara a una recuperació que «trigarà». Si més no, mentre aquesta restricció segueix vigent el Departament de Cultura contribueix econòmicament als teatres aportant la diferència de taquillatge entre el 50% d'aforament autoritzat i el 66% a partir del qual —segons el mateix sector— comença a ser viable aixecar el teló.