El tancament del Mercat del Carrilet pot acabar als jutjats. Així de taxatives es mostren les representants de les parades que hi ha a l'equipament, que no llencen la tovallola. Expliquen que fa més d'un mes van registrar una instància a l'Ajuntament exposant nous arguments en contra del seu tancament.
Una instància que, si queda sense resposta, estan disposades a elevar a tràmit judicial. Mentrestant, han convocat una concentració de protesta per d'aquí a dos dissabtes, el 19 de desembre, a les set de la tarda. Administrativament carreguen contra els contractes d'arrendament signats l'any 2019.
Les concessions acabaven llavors, i els contractes es van signar per poder prorrogar les concessions mentre es construís el nou Mercat del Carrilet. Aquests contractes acaben el 29 de juny del 2021, data en la qual el govern local ha situat el tancament. La instància presentada, i els arguments que aquest dimecres han exposat, fan incís en el que consideren un engany per part de l'alcalde, Carles Pellicer, i de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó.
Exposen que els contractes es van signar «per tal de compatibilitzar el servei que ofereix el Mercat amb les actuacions necessàries per a la definició del nou Mercat del Carrilet». Denuncien, però, que la junta de govern local del 29 de maig del 2018 havia aprovat que Reus Mobilitat i Serveis signés aquests contractes sense data de finalització de l'arrendament, «ja que s'entenia que la provisionalitat s'estendria a tota la fase de tramitació i execució del nou Mercat».
És per això que, un mes després d'haver presentat la instància, alerten que «no hem obtingut resposta; nosaltres anirem més enllà, arribarem on hàgim d'arribar». «Anirem a judici si és necessari, pensem que tenim la raó, i si no, que s'asseguin a la taula i ens diguin per què no tenim la raó», sentencia Querol.
Revocar els contractes i donar compliment a l'estudi de Mercats de Barcelona
Reclamen que es revoquin els actuals contractes d'arrendament i s'estableixin contractes de vigència anual i renovables «mentre es tramiten les actuacions necessàries per donar lloc al nou Mercat del Carrilet». Recorden que l'estudi encarregat a Mercats de Barcelona sobre el futur dels mercats de Reus deixava clara a viabilitat del Mercat del Carrilet.
«Es va concloure que el nou Mercat del Carrilet seria essencial per mantenir garantida la comercialització d'alimentació fresca i la venda de proximitat en aquesta zona de Reus», ha subratllat Maria Jesús Querol, presidenta dels paradistes. Aquesta viabilitat, segons s'ha escudat el govern local, anava lligada a trobar un operador privat que s'impliqués econòmicament en les obres de reforma.
El regidor responsable de l'àmbit, Carles Prats, va argumentar a principis d'any que, com que no s'havia trobat aquest operador, el Mercat del Carrilet tancaria l'estiu del 2021. Un argument que consideren insuficient les paradistes, que exigeixen que es doni compliment a l'estudi de Mercats de Barcelona.
Un organisme que, etziba Querol, «és evident que sap gestionar millor els seus equipaments que els tècnics que, per desgràcia, tenim a Reus». En la mateixa línia, les paradistes plantegen, també, «que valorin la possibilitat que els paradistes entrin a participar de la futura gestió de l'equipament a la vista del nul interès mostrat per Reus Mobilitat i Serveis». La instància acaba per exigir, també, «que es depurin responsabilitats polítiques i administratives per l'engany patit pels paradistes».
Se sentenen «enganyats» i «abandonats»
El sentiment majoritari entre els paradistes del Carrilet és el d'haver estat enganyats. Recorden que l'any 2017 es parlava de la continuïtat del Mercat, i que els contractes d'arrendament de l'any 2019 es van signar perquè «es va donar a entendre que se signaven perquè aquella data ja estaria en marxa el projecte del nou Mercat del Carrilet».
Afegeixen, però, que «curiosament, passades les eleccions municipals del 2019, el govern municipal canvia d'opinió i diu que no és viable tirar endavant el nou Mercat del Carrilet, faltant a les obligacions que ells mateixos es van fixar i posant en evidència la falta de compliment dels seus compromisos plasmats als contractes d'arrendament».
Es refereixen també als compromisos electorals que els socis de govern havien establert per a l'equipament i per a la zona en general. Maria Jesús Querol apunta que «si l'Ajuntament no tirés endavant els treballs del nou Mercat del Carrilet, es demostraria que ens va enganyar per induir-nos a signar uns contractes d'arrendament».
Denuncien que el tancament del Carrilet «serà el màxim responsable del deteriorament econòmic i social del barri del Carrilet; tancar un equipament com aquest, i tancar-lo a més sense tenir cap alternativa sobre la taula, només aportarà decadència a l'entorn».
També se senten abandonats tant pel govern, amb qui han demanat repetidament reunir-se sense haver-ho aconseguit, com per l'empresa municipal, Reus Mobilitat i Serveis. Per exemple pel que fa a les campanyes de publicitat, explica Tonyi Juan, aporten el mateix que el Mercat Central, però en canvi «sempre ens hem sentit molt abandonats per la gerència del Mercat».
L'oposició també carrega contra el govern
A l'oposició municipal, tant el PSC com la CUP s'han significat especialment en contra del tancament del Mercat del Carrilet. Els socialistes han plantejat una sèrie de mesures per actuar-hi i reclamen, a grans trets, que no es tanqui l'equipament, com a mínim, fins que el govern no sàpiga què farà a l'espai.
La CUP, per la seva banda, ha anunciat avui que posen en marxa una campanya contínua d'accions de suport als paradistes i per implicar-hi la ciutadania. Inclou la pintada d'un mural aquest dissabte al migdia a l'avinguda de Jaume I, com diversos tallers de cuina dins del mercat a càrrec de l'exregidora Mariona Quadrada en els quals «explicarem tots els projectes i reivindicacions que tenim per aquest mercat», ha explicat la regidora Mònica Pàmies.
S'ha dirigit a l'equip de govern per recordar-los que les paradistes han recollit més de 9.000 signatures en contra del tancament. Un volum de suports que «és exactament la mateixa quantitat de signatures que, traduïdes en vots, va rebre el partit de Junts per Catalunya».
«És un 30% més del que va aconseguir ERC o el PSC les darreres eleccions», afegeix Pàmies. Ha denunciat, també, que el Pla d'Acció Municipal del govern de Reus estableix mesures com «actuar en els equipaments de la zona del Mercat del Carrilet» o «impulsar una transformació comercial i modernitzar els mercats, en plural», ha subratllat.
Ha tornat a insistir, també, que no hi ha cap justificació per tancar el Mercat del Carrilet. De fet, apunta que l'estudi tècnic encarregat pel govern, i que aquest fa servir com a justificació, «garanteix vint anys de vida» a l'edifici. Per últim, han criticat que s'hagi atorgat la llicència d'obres a Mercadona que li permetrà obrir un nou supermercat a l'avinguda de Marià Fortuny. «Els tres partits —de govern— s'omplen la boca de comerç local i de proximitat, però en lloc de donar-li suport, donen permisos per obrir Mercadona», ha criticat Mariona Quadrada.