Un grup de paradistes del Mercat del Carrilet parlant amb Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus

El PSC insisteix en el Mercat del Carrilet i presenta deu propostes per revitalitzar-lo

Reivindiquen que no hi ha o no se'ls han volgut mostrar els informes tècnics que, segons el govern, justifiquen el tancament

L'oposició municipal no llença la tovallola en relació amb el Mercat del Carrilet. Després de l'anunci del govern de tancar l'equipament el 29 de juny del 2021 han estat diverses les ocasions en les quals partits com el PSC o la CUPhan reivindicat alternatives per garantir-ne la viabilitat.

Aquest dimarts, els socialistes reusencs han presentat una desena de propostes en aquest sentit. Critiquen durament el govern perquè no ha fet públics ni els ha permès consultar els informes tècnics amb els quals justifiquen el tancament del Mercat del Carrilet.

«Hem demanat un informe respecte a la realitat constructiva de l'equipament; el govern, els darrers anys, ha fet un manteniment diguem-ne gairebé temerari pel que fa a les seves responsabilitats», carrega Andreu Martín, portaveu del PSC de Reus. Afegeix, però, que la falta de manteniment «no significa que aquest espai, tal com està, no pugui continuar sent utilitzat».

Carreguen també contra el que consideren la hipocresia de JxR, ERC i Ara Reus. El portaveu del PSC, Andreu Martín, recorda que «no partim d'un govern que s'hagués desentès del futur d'aquest mercat sinó que deia que volia un nou mercat per la ciutat».

La roda de premsa del PSC ha comptat amb el suport d'una dotzena de paradistes del Mercat del Carrilet. Maria Jesús Querol, portaveu de les paradistes, recorda que mantenen la reivindicació que no es tanqui l'equipament, i és per això que donen suport a les alternatives que es plantegen per donar-li continuïtat.

Argumenta que, a causa de la Covid, han hagut d'aturar les accions reivindicatives, de protesta i de recollida de suports. Tot i això, tant les paradistes com la clientela, assegura, «ens diuen que hem de fer alguna cosa, no volem que el mercat tanqui».

El PSC insisteix que el tancament del Mercat del Carrilet no està justificat

Martín ha recordat que el PSC va presentar una moció al plenari proposant que es fes una nova concessió de parades al Carrilet i s'estudiessin accions perquè fos viable comercialment. En aquest sentit, ha explicat, han fet sis reunions amb les paradistes i dues més amb el regidor d'Empresa i Ocupació Carles Prats, responsable dels Mercats de Reus.

El grup municipal ha presentat fins a quatre instàncies preguntant sobre la qüestió «que han vingut a demostrar que no hi havia cap informe tècnic que avalés el tancament del Mercat tal com ens va voler fer creure el govern». «No hi ha raons que diguin que aquest mercat no pot tenir continuïtat», sentencia.

Bona part del grup municipal del PSC dempeus davant de la pancarta amb les deu propostes per al Mercat del Carrilet
El PSC de Reus ha presentat deu propostes per garantir la viabilitat del Mercat del Carrilet i revitalitzar-lo | Jordi Olària Gras

«El govern està decidit a tancar el Mercat», critica el portaveu socialista. Una línia d'actuació en contra de la qual es mostren. Admet que «el Mercat ha patit una reducció considerable de clients però no tanta com deia el govern; hem vist la resposta que han estat capaços de donar en una situació de crisi com aquesta pandèmia», reflexiona.

Encara per evidenciar el que consideren una mala gestió política de la situació, Andreu Martín etziba que «tancar el Mercat perquè el govern no ha trobat cap operador que es faci càrrec de totes les despeses de remodelació de l'equipament és rendir-se».

«La proposta era pràcticament absurda, era un plantejament dubtós, i conformar-se és rendir-se», afegeix. Insisteix que «tancar el Mercat del Carrilet és un error, és una injustícia; generarà un dany irreparable al barri i reclamem que el govern recapaciti». Els socialistes aclareixen que «no diem que el Mercat del Carrilet hagi de seguir en aquest edifici, però no està demostrat que s'hagi de tancar immediatament».

El PSC presenta deu mesures per revitalitzar el Mercat del Carrilet

«Em sembla molt bé que el govern tingui alternativa per aquest espai i tant de bo fos una cosa escrita sobre paper i de la qual poguéssim parlar», ha reblat. De fet reivindica que no s'atura l'activitat del Mercat fins que s'hagi de posar en marxa aquesta proposta alternativa.

L'impacte de mantenir el calendari i tancar el Mercat del Carrilet el 29 de juny de l'any vinent, apunta Martín, «pot suposar un problema molt més complex de gestionar que no la continuïtat d'aquest mercat». És per això que han elaborat una desena de propostes per revitalitzar l'equipament que distribuiran entre paradistes i veïns.

Aquest decàleg de propostes contempla establir la seu del Consell Comarcal del Baix Camp a la planta superior del Mercat. La institució busca nova ubicació després que l'actual hagi quedat petita. Coincidint amb la proximitat de l'Estació d'Autobusos, els socialistes consideren que s'hi podria instal·lar un Centre d'Atenció als Turistes.

Encara pel que fa a nous equipaments, una altra alternativa, proposen, és la instal·lació d'un centre cívic, sigui a la planta superior, sigui a l'espai que va deixar buit el supermercat que hi havia. Pel que fa a les parades, proposen que se segueixi la línia iniciada al Mercat Central.

En concret, amb l'impuls de parades que cuinin menjar i es pugui endur o consumir al mateix mercat, en zones de taules comunes. També aposten per la digitalització de les parades, per ajudar nous emprenedors que s'hi vulguin instal·lar amb l'exempció del 75% de la quota del primer any, del 50% durant el segon i del 25% durant el tercer.

Proposen que s'instal·lin energies renovables per reduir les despeses de manteniment,  que es treballi la implantació d'activitats que relliguin l'equipament amb el barri i que es reformi l'estació d'autobusos incloent el Mercat del Carrilet. Per últim, i en referència al carrer de l'escultor Rocamora, aposten per habilitar-hi pisos de lloguer social.