El Paratge Natural d'Interès Nacional Poblet es troba als termes municipals de Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí, al sud de la comarca de la Conca de Barberà i forma part de les Muntanyes de Prades. El relleu és muntanyós i l’altitud màxima és al Tossal de la Baltasana de 1.201 metres. La part nord al voltant del Monestir de Poblet, és més planera i l'ocupen conreus, sobretot de vinya.
Des de 1986, quan la Generalitat declara Paratge Natural d'Interès Nacional, els boscos que envolten el Monestir cistercenc de Poblet compten amb aquesta protecció especial destinada a conservar i defensar el medi i el paisatge. També hi trobem dues reserves naturals parcials del barranc del Tillar i el barranc de la Trinitat, barrancs que transcorren el Paratge i formen part de la capçalera del riu Francolí.
El territori del Paratge Natural de Poblet
La diversitat geològica ve marcada per la falla de Poblet i es pot observar en diferents punts. Des de les parts més altes, trobem la cinglera on reposa el mirador de la Pena. Els conglomerats es poden veure pel camí que baixa de la casa forestal de la Pena fins al pou de gel. Per sota d’aquests materials es troben les pissarres al sender del Mata-rucs i les roques granítiques a la vall de Castellfollit.
També s'hi poden observar conglomerats vermells, sòcol paleozoic i terres negres, en una de les zones de més complexitat geològica del país i que antigament també havia explotat la mineria.
Hi trobem dues tipologies clares de relleu, la part muntanyosa de les Muntanyes de Prades i les planes al voltant de la vall del riu Sec. El clima és el mediterrani, habitual en la serralada prelitoral catalana.
Els ambients del Paratge Natural de Poblet
Els alzinars. És el bosc predominant a Poblet, àmpliament explotat al llarg del temps com a font de llenya i carbó. A partir dels 900 metres l'alzina comparteix bosc amb les moixeres, els til·lers i els aurons negres.
Les rouredes. En llocs alts i obagues s'estenen els roures martinencs, mesclat amb blades i avellaners. Als voltants del Tossal de la Baltasana hi podem trobar un bosc molt dens de roure reboll, l'últim que queda a Catalunya.
Les pinedes. S'apropien de les zones baixes, fins als 600 metres, trobem brolles de pins blancs i pins pinyoners, com en la Mata de Riudebella. Més amunt, és terreny per al pi roig.
Punts d'interès del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet
Miradors de la Pena i del Tossal de la Creu. La Pena és la talaia de la Conca, a 970 metres d'altitud i es domina tota la comarca i més enllà. Des de la Creu hi ha una magnífica vista del Monestir.
Vall de Castellfollit. Una vall granítica catalogada com a Geozona de Catalunya. Enmig de la vall s'alça el roc Ponent, una torre de parets verticlas i roca granítica.
Els Frares Encantats i el Tossal de la Baltasana. Els punts elevats més emblemàtics.
Cova de Fra Maginet. Una cova llegendària on un monjo de Poblet es va fer eremita i bandoler, defenestrat per l'Abat.
Les cases Forestals A la Pena, al Tillar i a Castellfollit hi trobem aquests edificis d'estil modernista dedicats a les feines de repoblació forestal i explotació dels boscos per part dels monjos cistercencs.
Les Fonts. Hi trobem la dels Boixets, la del Deport, les Cent Fonts, i les de la part baixa del Paratge de Poblet, tocant a l'Espluga, com les de l'Abat Siscar o la font de la Magnèsia.
El Monestir. El nucli de tota activitat humana i justificació de la protecció del paratge és aquest monestir cistercenc fundat el 1150, joia arquitectònica i tomba de la dinastia reial del Casal de Barcelona.
Informació pràctica per visitar el Paratge de Poblet
El Centre de gestió i informació del Paratge Natural es troba a l'espluga de Francolí, i també podem trobar orientació la Font de la Magnèsia, a l'àrea de lleure de la Roca d'Abella, al Corral de la Marieta o al mateix Monestir de Poblet.