Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cap de Creus

El Cap de Creus, el Parc Natural del mar

Els valors paisatgístics del Parc Natural del Cap de Creus es veu caracteritzat per ser l'últim contrafort i la cua de la serralada pirinenca que s'endinsa al mar.

L'any 1998 es va crear el primer Parc Natural català marítimo-terrestre. 10.000 hectàrees de terra i de 3.000 hectàrees de mar al voltant de la península del Cap de Creus, a l'Alt Empordà, són objecte de la protecció que ofereix la declaració oficial.

El Parc s'estén entre Roses i Llançà,  al llarg d'una franja de penya-segats que constitueix la serra de Verdera. Ocupa també parcialment els termes de Cadaqués, Palau-saverdera, Pau, el Port de la Selva, la Selva de Mar i Vilajuïga. A la part terrestre s'inclouen tres paratges naturals d'interès nacional, espais protegits d'especial consideració. Són el Cap Gros, la Punta Falconera-Cap Norfeu i la Serra de Rodes. Totes les illes i illots situats en l'espai marí del Parc tenen la mateixa condició.

Els valors del Parc Natural del Cap de Creus

A banda dels valors ecològics, els valors paisatgístics del Cap de Creus es veu caracteritzat per ser l'últim contrafort i la cua de la serralada pirinenca que s'endinsa al mar. Es conforma de roca escarpada, barrancs i muntanyes modelades per l'erosió de les aigües marines i la potència de la tramuntana.

La zona marina protegida oscil·la entre les 1,3 i les 0,2 milles mar endins, amb tres reserves naturals parcials: els Farallons, el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i cala Jugadora) i el cap de Norfeu. El nord de l'illa de s'Encalladora és reserva natural integral marina. Aigües netes i riquesa de vida submarina hi excepcional, amb espècies com el corall. 

La peculiaritat biogeogràfica fa que hi destaqui la riquesa del patrimoni vegetal i la presència d'espècies rares i endèmiques. El patrimoni humà i cultural també hi són molt destacables, com el megalitisme, el llegat arquitectònic com el Monestir de Sant Pere de Rodes i els espais de l'artista Salvador Dalí.

Els ambients del Parc Natural del Cap de Creus

Els prats, els herbassars i les brolles. Hàbitats principals del Parc que s'han conservat gràcies als prats de pastura. Les brolles d'estepes i brucs predominen en el paisatge del Parc, moltes en antics conreus o en espais víctimes d'incendis forestals. Actualment acullen espècies d'aus i invertebrats.

Camí de ronda de Cala Montjoi a l'Almadrava de Roses
Camí de ronda de Cala Montjoi a l'Almadrava de Roses | Empordà Turisme

Les suredes.Comuns a tot l'Empordà i al Paratge de l'Albera, al Cap de Creus només queden exemplars aïllats d'alzines sureres que serveixen de recer dels cabirols.

Els penya-segats. Trobem tres tipologies de penya-segat. Terrestres, marins i submarins, com a l'illa Messina. Totes amb una vegetació especialitzada i característica: falgueres a terra, ensopegueres a la costa i algues vermelles sota l'aigua.

El cadequer litoral i les pinedes. Arbustos com el llentiscle, la murtra o els càdecs arrelen en la roca arran de mar, així com el pi blanc. Constitueixen hàbitats importants i fonts d'alimentació per a espècies com per exemple els rat-penats.

Praderies de posidònia i coral·ligen. Hàbitats submarins de gran riquesa ecològica en les aigües del Parc Natural. Les fulles de la posidònia són refugi de gran nombre d'espècies, com la nacra, un bivalve en perill d'extinció. A partir dels 20 metres de profunditat hi trobem les formacions calcàries de corall.

Rieres i estanyets. El curs d'aigua més important és la riera de Romanyac amb un salt de 50 metres de denivell conegut com la Gorga. Les rieres estan seques generalment i baixen torrencialment en èpoques de pluges i desglaç. Els estanyets són espais d'aiguamolls i canyissars.

Punts d'interès del Parc Natural del Cap de Creus

Els pobles. Santa Creu, poblat medieval proper al monestir de Sant Pere de Rodes. Sant Salvador de Verdera, recint emmurallat del segle X o Sant Baldiri de Taballera.

El monestir. Sant Pere de Rodes, joia del romànic català, de l'ordre benedictí i datat al segle X. També refugi del ratpenat orellut gris, una espècie molt amenaçada. La Creu Blanca és un testimoni monumental de l'antiga àrea d'influència del Monestir.

Fars. A l'ample del Parc Natural, hi trobem fins a tres fars. El de Cala Nans de 1856, una torre blanca i cilíndrica. El de s'Arenella de 1913, una torre de 22 metres amb una cúpula blanca. I el del Cap de Creus de 1853 i edificat sobre una antiga torre de vigilància.

Far del Cap de Creus
En aquest indret podem trobar fins a 3 fars | Empordà Turisme

Portlligat i Cadaqués. L'escenari de Salvador Dalí, amb la Casa Museu i l'illa el fons biològi del qual està protegit.

Cala Montjoi. Amb fons marí de gran valor biològic i una vall amb masos medievals. Des de la Punta Falconera es domina tot el Golf de Roses.

Castells i ermites. Com el Castell de Quermançó, possessió dels Comtes d'Empúries, el Castell de Sant Salvador de Verdera o l'ermita de Sant Onofre.

Informació pràctica per visitar el Parc Natural

El Centre d'Informació del Parc Natural i Seu  es troba al Palau de l'Abat dins del Monestir de Sant Pere de Rodes. També ens podem dirigir a l'Espai Cap de Creus de Cadaqués, al Paratge de Tudela.

El Parc Natural disposa de 15 d'itineraris senzills, dissenyats de forma circular per conèixer-ne valors naturals i culturals a través d'antics camins tradicionals. Els més emblemàtics són: Cap de Norfeu (des de Roses), Punta de Cap de Creus (des de Cadaqués) o La Creu Blanca (des de Pau). N'hi ha dos que també es poden seguir en BTT. A més, els senders GR 11 i GR 92 travessen l'Espai.