Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un grup de persones grans prenent l'ombra al carrer durant l'estiu

La penalització que tindràs a la teva pensió si et jubiles abans dels 65 anys

Aquestes són les noves penalitzacions si tens pensat jubilar-te abans dels 65 anys

La Seguretat Social ha augmentat les penalitzacions per a les persones que vulguin optar a la jubilació anticipada. A continuació, t'expliquem els canvis en aquest sistema:

Requisits per ser beneficiari de la jubilació anticipada

Els treballadors podran accedir a la modalitat de la jubilació anticipada si compleixen aquestes condicions:

Els sol·licitants hauran de tenir, com a màxim, una edat inferior a dos anys de l'edat ordinària o obligatòria de jubilació. Per tant, podràs sol·licitar la jubilació anticipada si tens, almenys, 64 anys i 4 mesos. L'edat ordinària de jubilació és de 66 anys i 4 mesos si tens menys de 37 anys i 9 mesos cotitzats.

En cas d'acumular més de 37 anys i 9 mesos de cotitzacions, l'edat ordinària passaria als 65 anys i l'anticipada, als 63. El sol·licitant ha d'acreditar un període mínim de cotització real de 35 anys. A més a més, no es té en compte la part proporcional per les pagues extraordinàries.

De tots aquests anys cotitzats, els dos darrers s'han d'englobar en els 15 anys anteriors a la data de la jubilació. L'import que correspongui a la pensió ha de ser superior a la pensió mínima que li pertoqui amb 65 anys.

Tot i això, hi ha una excepció. Si en el moment d'acollir-se a aquesta modalitat de jubilació, el treballador percep el subsidi per desocupació durant almenys tres mesos, s'han d'aplicar els coeficients de l'anticipada involuntària. Són més favorables per al treballador per l'expulsió del mercat laboral per causes no imputables a aquesta persona.

Imatge de les mans d'un jubilat amb bastó
Hi ha una sèrie de requisits per beneficiar-te de la jubilació anticipada. | PIXABAY

La jubilació anticipada per activitat professional

1. Bombers

Els Cossos de Bombers no es poden jubilar abans dels 60 anys. Només ho podran fer abans dels 59 anys si es justifiquen més de 35 anys d'activitat i cotització. L'edat de jubilació per poder accedir a la pensió es reduirà un 0,20 % pel període equivalent després d'aplicar els anys complets treballats.

2. Cossos i membres de seguretat dels cossos de l'Ertzaintza.

Els Cossos i els membres de seguretat dels cossos de l'Ertzaintza no es poden jubilar abans dels 60 anys. Només ho podran fer abans dels 59 anys si es justifiquen més de 35 anys d'activitat i cotització. L'edat de jubilació per poder accedir a la pensió es reduirà un 0,20 % pel període equivalent després d'aplicar els anys complets treballats.

3. Personal de vol en treballs aeris

L'edat mínima es reduirà després d'aplicar el període de treball efectiu a cada categoria. Es reduirà un 0,40 % a la del pilot principal i la del segon pilot i un 0,30 % a la resta.

4. Treballadors ferroviaris

Per a aquest grup de treballadors s'aplica un coeficient de reducció del 0,15 % o del 0,10 %.

5. Artistes

Pels cantants, ballarins i trapezistes no s'apliquen els coeficients de reducció si han treballat un mínim de 8 anys durant els 21 anteriors. Per a la resta d'artistes, la quota de reducció serà d'un 8 % per cada any que falti per a la jubilació ordinària.

6. Món taurí

L'edat de jubilació per als matadors, rellonejador, novellers, banderillers i toreros serà de 55 anys. Els rematadors podran jubilar-se amb 60 anys. Als mossos i ajudants se'ls exigirà l'edat ordinària (65 anys) i se'ls aplicarà el 8 % del coeficient reductor per cada any d'anticipació si han actuat en almenys 250 festes. 

7. Policia Local

Per a aquest col·lectiu, l'edat ordinària de jubilació es reduirà un 0,20 % per cada any d'anticipació.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!