El Parc Natural de la Serra de Montsant romandrà tancat a partir de divendres

S'activa el Pla Alfa 3 amb el tancament del Montsant per risc d'incendi a causa de les altes temperatures

Pla obert del Montsant als peus de la Morera de Montsant, al Priorat | Cedida
 

Davant de l'increment de perill d'incendi forestal a causa de les altes temperatures —superiors als 40 graus a l'interior i humitats relatives per sota del 20%— a partir de divendres, 9 d'agost, s'activarà el nivell 3 del Pla Alfa en 71 municipis de diverses comarques catalanes, entre les quals es troben l'Alt Camp, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. A més, també es restringirà l'accés al Parc Natural de la Serra de Montsant. 

Segons informa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, aquesta situació es podria allargar fins dissabte, 10 d'agost, és per això que demanen extremar la precaució. Amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa, han quedat suspeses 1.126 autoritzacions per a la realització d’activitats que poden ser generadores de perill d’incendi forestal en els municipis afectats.

Els municipis afectats pel Pla Alfa

Des d'Agricultura s'ha activat el Pla Alfa 3 en diversos municipis de la regió de Tarragona. A l'Alt Camp a Querol; al Priorat a Cabacés, Cornudella de Montsant, la Bisbal de Falset, la Figuera, la Morera de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, Margalef, Poboleda, Torroja del Priorat i Ulldemolins; a la Ribera d'Ebre a Ascó, Flix, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Riba-roja d'Ebre i Vinebre; al Baix Ebre a Paüls; a la Conca de Barberà a Conesa, les Piles, Pontils, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb; i a la Terra Alta a Arnes, Batea, Bot, Caseres, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.

El Pla Alfa es va actualitzant, diàriament, en funció de la previsió meteorològica

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. Podeu consultar el nivell diari d'activació del Pla Alfa trucant al 012 o a través d'aquest enllaç. 

Durant l'activació del Pla Alfa 3 està completament prohibit encendre foc en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta (incloent-hi barbacoes de les àrees de lleure). Tampoc es permet l'accés al massís a peu ni amb cotxe i totes les autoritzacions excepcionals per fer foc quedaran suspeses, així com la pràctica d’activitats esportives al medi natural. La realització de treballs forestals quedarà prohibida i les activitats agrícoles que puguin generar risc d`incendi quedaran restringides. 

Consells i recomanacions a seguir per evitar incendis

En aquest sentit, els Agents Rurals, conjuntament amb Mossos i  ADF, efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Des del Departament d’Agricultura s’aconsella evitar freqüentar les zones forestals durant les hores de màxima insolació; evitar la circulació de vehicles de motor entre les 13.00 hores i les 18.00 hores; no utilitzar eines que puguin generar sobreescalfaments; es recomana aturar els treballs de la sega entre les 14.00 hores i les 18.00 hores; i, finalment, aviseu al 112 si detecteu algun indici de foc o algun perill d'incendi. 


Comentaris

envia el comentari