La vaga d’hores extres dels Bombers de la Generalitat està deixant diversos parcs de la demarcació sota mínims. Aquest dimarts, 11 de desembre, les instal·lacions de Tarragona i Tortosa no disposaven dels agents necessaris i el parc de l’Hospitalet de l’Infant, al Baix Camp, va romandre totalment tancat. Segons ha explicat a TarragonaDigital el secretari d’acció sindical i jurídica de l’UGT dels Bombers, Carles Doña, els parcs de Falset, Cambrils, Ascó, Gandesa, l’Ametlla de Mar i Ulldecona van restar dimarts, a més, sense comandaments. La previsió és que el nombre d'efectius de cada torn a finals d'aquesta setmana sigui menor al reglamentari per llei, tal com passa en altres ocasions, perquè «la situació és dramàtica», segons els propis treballadors.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El conflicte de les hores extres, que es remunta al març de 2017 amb l’inici de les negociacions amb el Govern de la Generalitat, arriba ara a un punt crític, amb un cos de bombers «fart» de problemes estructurals, del dèficit de material i de la precarietat laboral. Segons Doña, els parcs de bombers del territori «se sostenen gràcies a les hores extres dels treballadors» una situació que, evidentment, no para d’agreujar-se arran de les diverses jubilacions i baixes que ha patit el servei en els darrers temps.
Els parcs de bombers de Tarragona, amb menys efectius dels que marca la llei
La reivindicació dels bombers en forma de renúncia a les hores extra ha provocat que els parcs de la demarcació tarragonina es quedin amb menys efectius per torn dels que marca la llei. La previsió de cara a finals de setmana és que els parcs de Tortosa i Amposta no compleixin amb la normativa vigent, tal com passarà en alguns dels torns del parc de Tarragona.
L'estratègia per mantenir els parcs oberts és la de traslladar, diàriament, un o diversos bombers allà on la situació és més complicada. A Tarragona, per exemple, ahir hi va arribar un treballador del Vendrell perquè la situació era «crítica». Una altra de les problemàtiques és la falta de comandaments per organitzar les sortides. Molts dels parcs de la província no en tindran, fet que obligarà els treballadors a improvisar.
Reunió amb la Generalitat per arribar a acords
Aquest dimarts, els sindicats es van reunir amb la Generalitat per tal d'arribar a nous acords i posar fi a una problemàtica que s'allarga des de fa mesos. L'objectiu de l'administració era que els bombers aturessin una vaga d'hores extra que ha deixat els parcs sota mínims. «Però ens van oferir més del mateix», explicava Doña.
L'oferta de la Generalitat se centrava en millorar la compensació per les hores extra. De fet, va oferir paquets de 72, 108 o 150 hores a un preu de 25,35 euros l'hora. «Almenys, així hem aconseguit que paguin l'hora extra més cara i no els surti a compte tenir a gent treballant més del que tocaria», expressaven els treballadors. Tot i això, les negociacions no van arribar a bon port.
Els bombers tarragonins denuncien una «situació dramàtica»
Els bombers tarragonins denuncien que la situació actual és «dramàtica». No només han de treballar en condicions «precàries» en instal·lacions «del segle XX», sinó que, a més, el seu sou base no supera els 800 euros i «les hores extra ens les paguen més barates que les hores normals». Des del col·lectiu recalquen que «estem farts» i insisteixen que «estem units per aconseguir uns convenis dignes».
El pròxim 20 de desembre, els Bombers de la Generalitat es manifestaran a Barcelona per tornar a reclamar una revisió del conveni actual i una millora global de les condicions laborals.