Una familia amb la seva filla

Un pare construeix ortopèdies a la seva filla discapacitada que el sistema sanitari li nega

La nena, que viu a Santa Coloma de Gramenet, pateix paràlisi cerebral i microcefàlia

Rocío és una nena de sis anys que viu a Santa Coloma de Gramenet. La menor pateix paràlisi cerebral i microcefàlia, fet que comporta que tingui una discapacitat del 86% i que no pugui ni parlar ni caminar. Els seus pares cobren 1.000 euros mensuals entre els dos i se'ls hi fa impossible poder proporcionar a la seva filla tot allò que necessita i la seguretat social tampoc els ajuda.

Amb només sis anys, Rocío ja ha passat per tres operacions: estrabisme, abductors i de maluc, i els seus problemes de salut fan que hagi d'utilitzar diverses ortopèdies com ara un bipedestador, per acostumar-se a estar a peu dret; un caminador, unes genolleres; una cadira de rodes i un 'angle bóvat', que serveix per corregir la postura de la menor mentre està asseguda. A la família els ha estat impossible aconseguir molts d'aquests estris i han hagut de fer mans i mànigues per aconseguir-ho. La sanitat pública els ha negat el caminador —que costa 2.000 euros— perquè abans havien demanat el bidepestador i havien d'esperar tres anys.

José Manuel, el pare de la nena ha treballat durant 23 anys com a fuster i va decidir passar a l'acció. Va buscar per internet una fotografia de les ortopèdies que la nena necessitava i les va construir amb les seves pròpies mans. Tal com la família ha explicat a El Periódico, l''angle bóvat' està construït amb fusta folrada, unes rodes i una cinta per subjectar el cos de la nena. Pel que fa al caminador, està fet amb tubs de PVC i altres peces de materials que tenia a casa.

El seu objectiu era que nena comencés a moure's i ho han aconseguit al marge de la sanitat pública. A més, els utensilis construïts pel pare no han estat negatius per a la nena, tal com es podria pensar, i els fisioterapeutes els han dit que «compleixen perfectament la seva funció terapèutica», ha explicat la mare a El Periódico. La família segueix fent tot el possible per millorar la salut de la nena, tot i que encara quedin múltiples adversitats que hauran d'afrontar durant el camí.