En el cas d'unes eleccions autonòmiques, ERC guanyaria les eleccions al Parlament

El Parlament reclama la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya

La cambra sol·licita la dimissió immediata de Cunillera per ser «incapaç» de garantir els drets fonamentals

El Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució de JxCat i ERC que reclama la retirada dels efectius de la Guàrdia Civil de Catalunya, «donat que s'han mostrat obertament com una policia de caràcter política centrada a perseguir determinats col·lectius polítics i socials».

La iniciativa parlamentària, aprovada amb els vots de JxCat, ERC i la CUP i els contraris de Cs, PSC-Units i PPC, i l'abstenció de CatECP, aposta perquè la cambra demani la dimissió «immediata» de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, per ser «manifestament incapaç de garantir els drets fonamentals de la ciutadania».

Després de l'operació policial d'aquest dilluns, el Parlament demana aturar les accions de les forces de seguretat de l'Estat que fan «una utilització especulativa i arbitrària dels tipus penals associats al terrorisme per a tal de reprimir l’activisme social i polític».

Reclam a l'alliberament dels «presos polítics»

D'altra banda, en un altre punt de la mateixa proposta de resolució, el Parlament insta el Govern a continuar impulsant la defensa dels Drets fonamentals a través de l’Oficina de Drets Civils i Polítics i que l'executiu segueixi duent a terme una revisió «exhaustiva» de les actuacions dels Mossos d'Esquadra, d’acord amb els «mecanismes de transparència i control intern».

  

La cambra reclama al Govern de Quim Torra fer les gestions «oportunes»  davant el govern espanyol per tal que doni compliment a les resolucions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides i, conseqüentment, alliberi els «presos polítics» i arxivi totes les causes obertes a les persones «represaliades» per l'1-O.

S'aposta per  revertir «l’abús» que les instàncies judicials de l’Estat fan de la presó preventiva i estableixi mecanismes de compensació per aquells ciutadans que la pateixin "injustament", siguin posteriorment absolts.

A l'aire els pressupostos de 2020

En altres propostes de resolució conjuntes, també aprovades, el Parlament insta el Govern a aprovar els pressupostos per al 2020 i es reclama a l'Estat el compliment dels compromisos econòmics i financers adquirits amb la Generalitat  que en condicionen els ingressos, i posar així tots aquests recursos públics a disposició de la ciutadania, del seu progrés i del seu benestar.

Finalment, la iniciativa dels dos grups independentistes, també ha emplaçat el Parlament a demanar  la «fi immediata del control polític» de les finances de la Generalitat per part del govern espanyol, reconegut «explícitament» pel mateix executiu argumentant que «a Catalunya hi governen partits independentistes». També s'exigeix a Madrid el compliment de la legislació transferint els fons corresponents a l'actualització de les bestretes del sistema de finançament previst per al 2019.

També et pot interessar...