Fotografia d'un peatge de l'AP-7.

El Parlament insta el govern espanyol a no prorrogar les concessions de l'AP-7 i l'AP-2

S'ha aprovat una proposta de resolució d'ERC que també demana que s'instauri la vinyeta com a sistema de gestió de les autopistes

La Comissió de Territori del Parlament ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució d'ERC que insta el govern espanyol a no prorrogar les concessions de l'AP-7 entre Cambrils i La Jonquera i de l'AP-2 entre el Vendrell i Lleida que finalitzen l'1 de setembre del 2021, ni que «en cap cas» s'ampliïn les tarifes i preus dels peatges de la concessió encara vigent. Tot i això, l'aposta dels republicans no és la gratuïtat, sinó una gestió basada en el sistema de vinyeta —una pegatina amb una durada determinada que s'ha de comprar i col·locar al vehicle per poder accedir a aquest tipus de vies i que s'utilitza en diversos països europeus.

Aquesta proposta aprovada pel Parlament arriba pocs dies després que Abertis demanés formalment al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana la pròrroga de les concessions en acollir-se al decret llei 26/20, que permet a aquestes empreses —sempre que compleixin una sèrie de requisits— allargar el servei per compensar les pèrdues pel descens de la mobilitat causat per l'estat d'alarma. Es preveu que el ministeri de José Luis Ábalos estudiï les sol·licituds durant aquest mes de novembre, moment en què expira el termini per reclamar «l'equilibri de la concessió».

En aquest sentit, el decret no preveu una compensació econòmica directa a les empreses concessionàries, sinó que estableix que el «reequilibri consistirà en l'ampliació del termini de durada de la concessió pel qual es considerarà un creixement anual acumulat dels ingressos del 2%, respecte als del 2019». El text també apunta que «en cap cas l'ampliació del termini podrà excedir la durada de vigència de l'estat d'alarma».

La Generalitat aposta per la vinyeta per gestionar les vies d'alta capacitat

La proposta de resolució presentada pel grup parlamentari republicà també insta el govern espanyol a treballar conjuntament amb la Generalitat per trobar una fórmula per gestionar les vies d'alta capacitat en forma de vinyeta. En aquest cas, ha estat aprovada per tots els grups, excepte el PSC i Ciutadans, que s'han abstingut. Així, la vinyeta és la fórmula per la qual aposta el Departament de Territori i Sostenibilitat davant la progressiva finalització de les concessions de les autopistes.

Cal recordar que en una altra Comissió de Territori, celebrada el setembre del 2018, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va xifrar el cost de manteniment de les autopistes i autovies entre 50.000 i 60.000 euros per quilòmetre i any. «Això és insostenible i qui digui el contrari menteix», va assegurar el conseller, que va suggerir que fos un consorci com el de l'ATM qui gestionés la vinyeta.