Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia tocant-se els peus

Detecten una manera de saber si has passat el coronavirus: es pot veure als peus

Dermatòlegs alerten d'aquesta típica seqüela que s'ha descobert i que demostra que el coronavirus pot afectar a tot el cos

Una noia tocant-se els peus
Detecten una manera de saber si has passat el coronavirus: es pot veure als peus | pexels | Min An

Cada dia es descobreixen noves seqüeles que deixa el pas del coronavirus pel cos d'alguns pacients que l'han patit, i aquestes continuen sorprenent. Al principi de la pandèmia, la comunitat mèdica es va centrar en els símptomes més visibles del coronavirus, sent aquests els símptomes respiratoris clàssics i la dificultat per a respirar, però amb el temps, s'ha anat descobrint símptomes més atípics d'aquest virus, i és que quan es tracta d'un nou virus, es triga un temps a conèixer tota la gamma de símptomes.

Segons un document presentat en el Congrés de l'Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia, hi ha evidència científica que el coronavirus provoca símptomes dermatològics.

Entre ells destacarien urticària, 'dits dels peus covid', porpra retiforme o erupcions papuloses. És la conclusió a la qual es va arribar estudiant 990 casos de 39 països diferents, i es va observar a més que els malalts trigaven una mitjana de 12 dies a començar a presentar els primers símptomes, que podien arribar a durar fins a 150 dies.

'Dits dels Peus Covid', una inusual i estranya seqüela

En què consisteix est aquesta seqüela que afecta els nostres peus? Doncs que els dits dels peus es posen de color vermell i morat, s'inflen, cremen i piquen. La bona notícia és que aquesta afectació s'està donant principalment en pacients que han sofert el coronavirus de forma molt lleu o asimptomàtica. A més desenvolupen aquest símptoma molt temps després de la seva infecció.

Encara que la majoria dels casos de dits COVID-19 ocorren als peus, les mans també poden veure's afectades. També s'han reportat erupcions semblants en persones positives per covid a les quals resulten de la urticària i la varicel·la.

La teoria més plausible sobre per què se succeiria aquest tipus de reacció cutània al virus podria deure's, segons afirmen els dermatòlegs, a una resposta inflamatòria al virus, o també a petits coàguls de sang en els vasos sanguinis de la pell.

La inflamació sol passar amb el temps i no és una seqüela que es quedi per sempre, sinó que acaba desapareixent, per la qual cosa el tractament sol ser l'aplicació d'un gel tòpic per a reduir la inflamació, en cas de molta molèstia.

Seqüeles a llarg termini del coronavirus

Com dèiem, a mesura que s'ha anat sabent més sobre el coronavirus, els experts han anat detallant més i més com afecta el virus al nostre cos, encara que gran part continua sent un misteri. El que sí que es comença a descobrir és que el virus pot afectar a tot el cos i deixar seqüeles de llarga durada en els pacients que l'han passat, encara que no hagin estat casos greus. 

És el que s'ha començat a dir 'coronavirus crònic' o 'símptoma de la Covid persistent', és a dir quan els símptomes del coronavirus es cronifiquen i segueixen en el cos temps després d'haver superat la malaltia.

Alguns d'aquests símptomes més comuns que perduren en el cos a llarg termini són la dificultat per a respirar, la tos crònica i la fatiga. També cal sumar el dolor articular, dolor toràcic, cansament, febrícula, cefalea, falta de concentració i memòria, anòsmia, mal de coll, taquicàrdia o palpitacions, disfàgia, diarrea, nàusees, i un llarg etcètera.

Però altres menys evidents també inclourien la pèrdua de l'olfacte i el gust, o fins i tot l'empitjorament de l'audició i els acúfens, com s'ha descobert en un recent estudi. Segons els estudis que es manegen avui dia respecte al símptoma de la Covid persistent, les més propenses a patir-lo són dones d'una edat mitjana de 44 anys.