Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona

Un 20% de les persones que han superat la Covid-19 desenvolupen algun tipus de seqüela

Les més comunes, fatiga i intolerància a l'esforç, són transitòries, però hi ha altres seqüeles més greus que poden acabar sent cròniques

Imatge de dos metges tenint cura d'un pacient amb coronavirus a l'hospital Trueta de Girona
Dues de cada deu persones que superen la Covid-19 pateixen seqüeles. | ACN

Entre el 15 i el 20 per cent de les persones que superen la Covid-19 desenvoluparan algun tipus de seqüela a conseqüència de la malaltia. Així ho assegura Francisco Cegri, infermer i coordinador del grup de Treball d'Atenció a les Persones Majors de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC).

«Les seqüeles més comunes són transitòries, bàsicament són la fatiga i la intolerància a l'esforç. Però també estem observant altres seqüeles que són menys freqüents, però més greus, i en alguns casos poden ser cròniques, com són les complicacions respiratòries, cardiovasculars i neurològiques», assenyala l'expert.

Les citocines en tenen la culpa

La causa d'aquestes seqüeles és la reacció descontrolada del sistema immunitari del mateix organisme. Davant el nou patogen, es produeix una reacció immunitària exagerada de les citocines, que són les proteïnes reguladores de la resposta immune, provocant, en els casos més greus, un procés inflamatori generalitzat que pot arribar a la fallada multiorgànica que acaba tenint conseqüències sobre la salut, malgrat haver superat la Covid-19.

«Anem avançant i cada dia coneixem més dades sobre la malaltia. Ara veiem que un percentatge significatiu de gent que ha estat greu i ha superat la Covid-19, pateix seqüeles. I, a més, sabem que això serà un problema de salut pública perquè pot cronificar-se i, per tant, no ser una situació puntual», insisteix Cegri.

Recomanacions per superar les seqüeles lleus

Des de l'AIFiCC es recomana, per a aquelles persones amb seqüeles més lleus, fer exercici regular cada dia, com caminar entre 30-60 minuts de forma continuada, de tres a cinc sessions a la setmana o en trams de 10 minuts per a evitar sobrecàrregues. També aconsellen seguir una dieta saludable, variada, completa i equilibrada.

La dieta mediterrània és la que més s'adapta a aquesta recomanació, i per tant, recomanen augmentar el consum de cereals, fruites, verdures, hortalisses, llegums, incloure l'oli d'oliva i el peix, i moderar el consum de carns i greixos d'origen animal. Així mateix, es recomana la realització d'exercicis de respiració per augmentar la capacitat pulmonar i activar, d'aquesta manera, la musculatura respiratòria.