Patrimoni viu, història arrelada a les Terres de l'Ebre. Literalment. Centenars i centenars d'oliveres acumulen segles de vida i ara es troben sotmeses a un període en auge d'espoli indiscriminat en descobrir un mercat que troba en aquests dinosaures vegetals una espècie de productes de luxe a comprar i vendre. Així ho han denunciat en múltiples ocasions des d'un sector agrícola i pagès que demanava ajuda i protecció. Aquest dimecres, el Parlament aprovarà la nova llei, inèdita, de protecció de les oliveres monumentals després de mesos i mesos de feina i de debat a la Comissió de Territori.
El dictamen final arribarà a votació després d'agrupar el consens de totes les forces polítiques i després d'acceptar més de 20 esmenes per matisar i refer el text final amb el vistiplau de tothom. La proposició de llei que votarà el Parlament prohibirà de forma fulminant l'arrencada, el trasplantament i la comercialització d'aquests exemplars de gran valor històric i patrimonial, i obre la porta a sancions de prop de 50.000 euros per a les infraccions més greus —inicialment s'havia parlat de multes de fins a 500.000 euros—.
Sector agrícola i entitats ecologistes demanen una llei molt més ambiciosa
El dictamen ha estat avalat per la Comissió de Territori i és el fruit de vora dos anys de camí parlamentari amb la finalitat de cobrir, amb una certa protecció, aquests arbres amb segles d'edat que ara són molt cotitzats com a productes de luxe. No es podran moure les oliveres que van ser en el seu dia arrencades a fi de «no causar-los-hi més danys», es vetarà l'extracció dels exemplars mil·lenaris i s'ha inclòs el compromís de destinar cada any partides destinades a la conservació d'aquests exemplars de valor.
L'arribada de la nova llei, llargament esperada per la comunitat pagesa i les entitats ecologistes, no ho farà entre flors i violes. «S'ha trigat massa a iniciar aquesta protecció de les oliveres monumentals, cosa que ens ha costat la desaparició de milers d'exemplars a les Terres de l'Ebre a través dels nombrosos espolis que s'han anat perpetrant», han retret des de les associacions Salvem Lo Montsià i el GEPEC. «Tampoc s'ha concretat cap moratòria prèvia que posés fre a aquest espoli des que es va iniciar el tràmit legislatiu», retreuen, malgrat que el president Torra es va comprometre públicament a fer-ho en una visita a Ulldecona l'any passat.
L'espoli d'oliveres mil·lenàries s'ha multiplicat des que aquests arbres es consideren decoracions de luxe
Les associacions no amaguen que troben la nova normativa «insuficient», i alerten que el text «deixarà desprotegides bona part de les oliveres que es volen protegir», en només prohibir la desforestació dels arbres amb més de 3,5 metres de diàmetre. Els ecologistes consideren que el límit haurien de ser 2 metres de diàmetre, gairebé la meitat del que exposa el dictamen. «Si no s'atura l'espoli de totes aquestes oliveres més petites, continuarem veient totes les imatges actuals de grans arrencades», han lamentat.
Les entitats insisteixen que «el que realment necessitem és una Llei de Protecció Arbòria» que vagi molt més enllà de les grans oliveres, i es mostren disposades a cooperar en defensa del sector pagès i del valor patrimonial de les oliveres. Han reclamat, un cop més, la necessitat d'obrir «línies d'ajut per als pagesos» i la de fixar «uns preus mínims justos» que garanteixin la viabilitat del sector. TarragonaDigital va explicar les claus de la crisi de les oliveres ebrenques en aquest article publicat durant l'estiu de 2019.