Pere Aragonès haurà d'esperar per ser president de Catalunya. El Parlament ha tombat la primera votació de la investidura del candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat. Només republicans i CUP li han donat suport, però els 42 vots han estat insuficients, ja que Aragonès en necessitava 68 per assolir la majoria absoluta. JxCat s'ha abstingut i la resta de grups hi ha votat en contra. El candidat d'ERC se sotmetrà a una segona volta dimarts, a l'espera de si Junts canvia el sentit del vot.
El Parlament tomba la primera votació de la investidura de Pere Aragonès. Només @Esquerra_ERC i @cupnacional li han donat suport. @JuntsXCat s'ha abstingut i la resta ha votat en contra | @RTVECatalunyapic.twitter.com/5fwcl2tTSN
— L’informatiu | TVE Catalunya (@linformatiu_tve) March 26, 2021
Durant el discurs, Aragonès ha proposat un Govern «inequívocament d'esquerres» per fer «inevitable» l'amnistia i l'autodeterminació. El president del grup de Junts, Albert Batet, l'ha instat a renunciar a la segona volta, fet que Aragonès ha rebutjat a la rèplica. El debat parlamentari ha girat entorn dels suports insuficients d'Aragonès. El candidat d'ERC arribava a la investidura conscient que avui marxaria del Parlament encara sense ser president de la Generalitat.
El candidat republicà només tenia assegurats els 'sí' dels republicans i de la CUP, i amb l'anunci de l'abstenció de JxCat, després de la decisió de la seva executiva, reunida ahir a la tarda. De fet, ERC i Junts no tenen cap conversa formal des de dimecres al vespre.
Aragonès ha demanat el suport de JxCat i En Comú Podem sense èxit
En la seva primera intervenció, Aragonès ha reclamat el suport per construir un Govern republicà «amb una visió inequívocament progressista i d’esquerres». El candidat ha apostat perquè s’encamini la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat a la taula de diàleg «fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació». En aquest sentit, ha plantejat afrontar amb «total determinació» les urgències i desigualtats socials que el país pateix i la pandèmia ha «agreujat».
Pere Aragonès ha demanat el suport a JxCat i a En Comú Podem, però no els ha aconseguit. De fet, el president parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha demanat al candidat d'ERC que renunciï a la segona votació de la investidura fins que no hi hagi acord entre tots els grups independentistes.
La CUP defensa el seu acord amb ERC
En canvi, la CUP ha defensat el seu «acord de mínims» amb ERC per votar la investidura d'Aragonès. Així ho ha explicat la líder de la CUP a la cambra, Dolors Sabater, que també ha avisat que estaran «vigilants» i «constantment treballant» perquè els acords es materialitzin. Sabater ha presumit de venir al ple amb els deures fets i ha lamentat que d'altres no els tinguin fets, en relació a JxCat.
Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha retret al candidat a la investidura que sigui «ostatge» dels antisistema i ha considerat que s'ha cenyit a reproduir el programa de la CUP. En el seu discurs, Illa ha qualificat el pla de govern d'Aragonès de «decebedor» i l'ha considerat com una «esmena a la totalitat» de les presidències de Carles Puigdemont i de Quim Torra.
Borràs convoca per dimarts la segona volta del ple d'investidura
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha convocat per dimarts que ve a les 10 hores la segona volta del ple d'investidura. El candidat, Pere Aragonès (ERC), hi arribarà amb poques opcions de ser investit. En la primera sessió, Aragonès només ha rebut avui el suport d'ERC i CUP. Dimarts el candidat en tindria prou en sumar més vots a favor que en contra, però necessitaria que Junts passés de l'abstenció al 'sí'.
Tot apunta que el partit de Carles Puigdemont tornarà a vetar Aragonès. Si el candidat d'ERC no supera la investidura, s'obrirà el termini de dos mesos per escollir un nou president o presidenta. Si el 26 de maig no hi ha presidència, es tornarà a dissoldre el Parlament i es convocaran eleccions anticipades per al cap de 54 dies.
El ple es tornarà a celebrar a l'auditori de la cambra, un espai que garanteix les condicions sanitàries de prevenció contra la covid-19 i que ja va servir per a constituir el Parlament fa dues setmanes, i on ja s'ha celebrat la sessió d'avui.
Si la cambra atorgués la confiança al candidat, la presidenta del Parlament ho haurà de comunicar al rei espanyol perquè el nomeni president de la Generalitat. En aquest cas, Aragonès hauria de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.