Pla general de la sala on té lloc el judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Una condemna que no satisfà tothom: Ajuntaments i víctimes del 17-A alcen la veu

Les víctimes del 17-A es reuniran diumenge per decidir com actuen després de la sentència

La sentència definitiva de l'Audiència Nacional pels atemptats terroristes del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils han fet reaccionar els ajuntaments implicats en la causa. A les comarques tarragonines, en concret, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, han valorat les condemnes als tres encausats. 

Les víctimes dels atemptats, per la seva part, han confirmat la seva assistència a una reunió aquest diumenge al migdia per decidir com actuen després de la sentència. Robert Manrique, impulsor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT), abans de l'estudi del text amb profunditat, ha explicat que el jutge «dona la raó a la fiscalia», ja que el text «no s'aproxima» a la presó permanent revisable que demanava l'Associació 11-M. Faran la reunió perquè consideren que «el que es faci a partir d'ara ho han de decidir les víctimes», ha explicat.

Les condemnes «s'aproximen» al que demanaven a Cambrils

L'Ajuntament de Cambrils exercia d'acusació particular en el judici celebrat a l'Audiència Nacional. Camí Mendoza, alcaldessa del municipi, ha valorat que les condemnes imposades «s'aproximen» al que demanava el consistori i, tot i reconèixer que encara no s'ha llegit la sentència a fons, celebra que les condemnes dictades siguin superiors a les reclamades per la fiscalia. Amb tot, Mendoza ha afirmat que seguiran reivindicant «que es continuï estudiant per saber tota la veritat de com va passar i perquè va passar».

L'alcaldessa recorda la sol·licitud de presó permanent revisable, però «això ja van dir que no era possible perquè no hi havia proves que vinculessin els acusats directament amb l'atemptat». De tota manera, ha avançat que des de Cambrils faran tot el possible «per aconseguir la màxima pena» i no ha descartat presentar recurs, un cop hagin analitzat el text a fons.

Roig lamenta que no s'esclareixin punts com la relació de l'imam amb el CNI

L'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha lamentat diverses parts de la sentència, la qual hauria de permetre «reparar el dolor», però no ha servit per esclarir  alguns fets. Roig ha assenyalat directament a la relació de l'imam de Ripoll amb els serveis secrets espanyols, el CNI, considerant que l'Audiència Nacional no ha tancat interrogants sobre els atacs que es preparaven al xalet d'Alcanar Platja sense aixecar cap sospita. Així mateix, el fet que no se'ls condemni per assassinat  no compleix les expectatives de l'alcalde canareu, fet que limitarà el compliment de la pena de presó  a un màxim de 20 anys.