Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alumnes musulmans en una aula fent classe d'àrab

Un partit d'«inspiració islàmica», preparat per presentar-se a les eleccions a Espanya

PRUNE pretén el reconeixement dels descendents d''espanyols andalusins' perquè tinguin accés a la nacionalitat espanyola

Alumnes musulmans en una aula fent classe d'àrab
PRUNE pretén el reconeixement dels descendents d''espanyols andalusins' perquè tinguin accés a la nacionalitat espanyola | Europa Press

En l'ambient de constitució política es genera amb regularitat una inestabilitat en la recerca d'un nou nínxol que pugui representar una porció ciutadana. Un dels que va causar notorietat en el seu dia va ser el Partit Renaixement i Unió d'Europa, PRUNE, la representació del qual en els comicis de 2019 va tenir uns resultats escassos, encara que, per a Ismail Cuéllar, l'objectiu és una visió «a llarg termini». L'última proposició que ha sorgit des de la formació política pretén que tots els territoris espanyols incloguin en els seus plans d'estudis la «veritable història d'Al Andalus».

Un dels aspectes que va presentar el delegat d'aquesta formació política a Andalusia, Driss Mohammed, va ser un document que sol·licitava la modificació de les lleis i plans d'estudis en els centres educatius. La intenció d'aquesta proposta és que els més joves puguin adquirir el «coneixement de la història veritable d'Al Andalus, el que servirà perquè sàpiguen que les diferents cultures van conviure pacíficament molts anys en el mateix territori», esmenta el representant.

PRUNE ha demanat al govern espanyol i al Parlament Europeu el reconeixement del dret de nacionalitat als descendents musulmans que van ser expulsats de la península durant el segle XVII. Així ho declara, de moment, l'únic partit d'«inspiració islàmica» declarat a Espanya, segons explica 'El Confidencial Digital'. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Una proposta per a la unió entre comunitats

És l'assignatura pendent que segueix assolant Espanya: les diferències culturals que no s'han estret durant segles i que encara tenen conseqüències en la ciutadania. «Ara estem mantenint contactes amb els diferents grups polítics perquè aquesta iniciativa pugui culminar en projectes de llei», comenta Driss.

A més d'aquesta primera proposta, el partit pretén que s'aprovi una llei que permeti als descendents dels 'espanyols andalusins' accedir a la nacionalitat espanyola en les mateixes condicions que els jueus sefardites es veuen emparats per la Llei 12/2015 del 24 de juny. «Sabem que les comunitats autònomes o les institucions europees no són les competents per al desenvolupament d'aquesta llei tan necessària, però volem fer partícips dels nostres requeriments totes les institucions», comenta el secretari general de l'organització política, Ismail Cuéllar.

El dirigent assegura que s'ha produït una diferenciació sense precedents i «sense justificació, en concedir aquest dret als descendents dels sefardites i no als dels moriscos, quan tots dos van conviure al mateix territori i van ser expulsats pel mateix motiu i gairebé en les mateixes dates», sentencia.

Posicionament polític i pilars constituents

Un dels aspectes que genera més escepticisme en la formació és la seva vinculació amb l'islam. Segons els dirigents del partit, el «mateix Partit Popular contempla en els seus estatuts estar inspirats en l'humanisme cristià. En el nostre partit hi ha, a més de musulmans, persones cristianes i atees: no som ni un partit islàmic ni un partit de musulmans», assegura.

Altres de les accions que han arribat a les portades procedents de PRUNE són la seva intenció d'utilitzar una plaça de toros per sacrificar animals el dia de la Festa de l'Anyell o la construcció d'un cementiri per enterraments islàmics. En contraposició a les idees que pugui generar aquest posicionament, sí que han mostrat el seu suport als «drets dels moviments LGTBI».

Pel que fa a la influència del partit, assegura que de moment és aviat per treure conclusions. Assegura que no hi ha una vinculació de la població d'origen immigrant amb la política espanyola, però que això canviarà quan «les segones i terceres generacions d'immigrants, més formades, es preocupin de veritat pels seus líders polítics, com hem comprovat que succeeix ja en altres països amb partits polítics similars al nostre amb els quals tenim contacte, com la Unió de Demòcrates Musulmans Francesos», conclou el secretari de la formació.