Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Les persones que es vacunaran a Espanya durant els mesos d'abril, maig i juny

Durant el mes d'abril arribaran 4,8 milions de vaccins de Pfizer, mentre que la vacuna de Janssen no arribarà en gran quantitat fins al segon semestre

La campanya de vacunació segueix el seu curs a Espanya i els pròxims tres mesos seran clau per a la contenció de la pandèmia de Covid-19. El govern espanyol espera accelerar el ritme de vacunació els mesos d'abril, maig i juny, gràcies a l'arribada de més dosis i de noves vacunes. Això permetrà entrar en una nova fase amb la incorporació de nous grups de vacunació.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Cal recordar que, ara com ara, a Espanya hi ha 1,5 milions de persones que ja han rebut les dues dosis de la vacuna i estan protegits contra el coronavirus. Això suposa poc més del 3% de la població. A més, s'han administrat gairebé sis milions de dosis de vaccins.

Entre els col·lectius que ja han estat immunitzats hi ha el sector de les residències, les persones majors de 90 anys i el personal sanitari. També s'ha obert la vacunació de majors de 80 anys, grans dependents i treballadors essencials, mentre que en les pròximes setmanes es començarà a vacunar nous grups de població.

Els que tenen entre 70 i 79 anys i les persones d'alt risc, a l'abril

Durant el mes d'abril es continuaran vacunant els majors de 80 anys i persones amb alt grau de dependència, així com als treballadors essencials. També es començarà la vacunació dels majors de 70 anys i de persones de risc, tot i que dependrà de cada comunitat autònoma. Madrid, Catalunya, Galícia i Castella i Lleó, són les més avançades i preveuen començar a vacunar a aquest nou grup de població durant la segona setmana d'abril.

En aquesta fase s'administrarà els vaccins a les persones que tenen entre 70 i 79 anys, així com als grups d'alt risc, que inclouen a persones amb trasplantament (de progenitors hematopoètics, d'òrgan sòlid i llista d'espera per a aquest), amb malaltia oncohematològica o amb càncer de pulmó en tractament amb quimioteràpia o immunoteràpia.

Arriba la vacuna de Janssen i més dosis de la resta de vaccins

La vacunació d'aquests grups dependrà, però, del subministrament de les dosis. Cal recordar que Espanya va suspendre la vacunació amb AstraZeneca per l'aparició d'efectes adversos inesperats, tot i que l'administració de la immunització es reprendrà aquest dimecres. Malgrat això, la interrupció de 10 dies ha retardat el ritme de vacunació, que abans d'aquesta aturada ja era lent.

En aquest sentit, hi ha bones notícies, ja que el Ministeri de Sanitat ha anunciat l'arribada a Espanya de 5,5 milions de dosis de la vacuna de Janssen, produïda per Johnson & Johnson, durant el segon semestre de l'any. És la quarta vacuna aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA) i suposa la gran esperança per a accelerar el ritme de vacunació, ja que només necessita una dosi.

A més, en els pròxims tres mesos es començaran a vacunar les persones que realitzen hemodiàlisi i diàlisi peritoneal, amb càncer d'òrgan sòlid en tractament de quimioteràpia, i persones amb Síndrome de Down majors de 40 anys. La vacunació d'aquests grups s'estendrà fins al mes de juliol.

Mesos clau per la tornada a la normalitat

Sanitat espera superar aviat els problemes de confiança que està generant la vacuna d'AstraZeneca, i accelerar la vacunació gràcies a les noves dosis que està previst que arribin. En aquest sentit, es manté la seva previsió de vacunar a la majoria de la població abans de l'estiu, encara que les xifres i els experts, ara com ara, indiquen que no serà possible aconseguir el 70% de vacunats al final de l'estiu.

Durant el mes d'abril, Espanya preveu l'arribada de 4,8 milions de vacunes de Pfizer. Així ho estipula el contracte de la Unió Europea amb les farmacèutiques. Amb aquestes dosis es podrà avançar en el procés d'immunització. En aquest sentit, les previsions indiquen que una vegada s'administri la vacuna als majors de 70 anys, la mortalitat caurà un 80%. Un fet que facilitarà la superació de la pandèmia.