Laia Estrada, Xavi Puig i Carla Aguilar

Els partits que van investir alcalde Pau Ricomà aprovaran els pressupostos de Tarragona del 2020

El govern municipal i la CUP han escenificat avui l'acord per aprovar els comptes del 2020, que aquest divendres també tindran el vot favorable de Junts x Tarragona

Aquest dijous s'ha conegut l'acord entre Esquerra i En Comú Podem (ECP) amb la CUP per tal d'aprovar els pressupostos de l'any 2020 de l'Ajuntament de Tarragona. Els portaveus de les tres formacions, Xavi Puig, Carla Aguilar i Laia Estada, han escenificat el pacte en una roda de premsa en la qual han posat sobre la taula els eixos de l'entesa per tirar endavant els comptes, en què també s'inclou Junts x Tarragona. Així, els quatre partits que van votar a favor de la investidura de Pau Ricomà com a alcalde el passat mes de juny, també faran possible, en el ple d'aquest divendres, els primers pressupostos del batlle republicà.

 

 

Xavi Puig, que també és el portaveu del govern municipal, ha comentat que «és un acord amb què estem còmodes i que fa millors els pressupostos». Puig ha assenyalat que «aquests comptes són una oportunitat per la ciutat, ja que podrem dotar d’eines el govern del canvi». En la seva intervenció, ha agraït «el suport de la CUP i de Junts x Tarragona», afirmant que «tenim mirades diferents, però ens mou el mateix impuls de canvi». Puig ha afegit que els costaria molt d’entendre un vot negatiu de Ciutadans i del PSC en la votació de demà.

 

Eva Miguel i Laia Estrada
Les conselleres de la CUP, Eva Miguel i Laia Estrada, donaran suport als pressupostos de Tarragona. | TarragonaDigital

 

Per la seva banda, la portaveu d'ECP, Carla Aguilar, ha assenyalat que «demà farem efectiu el canvi que vam iniciar amb la investidura, tirant endavant aquestes polítiques que la ciutat necessita». Aguilar ha destacat que «aquests són uns pressupostos socials i feministes que ajudaran a construir una ciutat cuidadora i feminista». La portaveu dels comuns ha agraït també «el suport de la CUP als comptes i de la resta de grups que els faran possible».

 

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha explicat que «facilitarem l’aprovació dels pressupostos amb un sí crític, ja que no són els comptes que voldríem, perquè hi ha algunes propostes que han quedat fora». Estrada ha manifestat que «hem pogut pactar per desplegar, mitjançant modificatius de crèdit, les propostes que nosaltres vam posar com a línies vermelles».

Els acords amb la CUP

Els compromisos adoptats, que havien quedat fora dels pressupostos, són, en l’àmbit d’Educació, els relacionats amb incrementar fins als 200.000 euros les partides del Projecte Educatiu de Ciutat, els Plans Educatius d'Entorn i les Activitats Infantils, així com triplicar la partida pressupostària destinada al Casals d'Estiu Municipals fins a arribar als 125.000 euros.

 

Amfiteatre de Tarragona
L'impuls de la Taula de Gestió del Patrimoni és un dels punts de l'acord amb la CUP. | TarragonaDigital

 

Així mateix, el govern municipal i la CUP han assolit el compromís de crear una partida de fins a 600.000 euros d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges permanentment desocupats que posteriorment es destinin a lloguer social; crear un fons de contingència de 100.000 euros per a beques menjador; crear una partida de 10.000 euros per l'adquisició de taules, cadires, equip de llums i altres materials per cedir, de manera gratuïta, a les entitats de la ciutat i el compromís d'impulsar la Taula de Gestió del Patrimoni entre les administracions implicades per mobilitzar recursos i coordinar objectius.

 

L'opinió dels partits de l'oposició

PSC i Partit Popular, que ja té decidit el seu vot contrari, no veuen amb bons ulls el suport de la CUP als pressupostos de 2020, mentre que Ciutadans valorarà l'acord durant el consell plenari d'aquest divendres. En aquest sentit, els socialistes, mitjançant la seva portaveu, Sandra Ramos, han assegurat que «la CUP ha fet un acte de fe per aprovar uns pressupostos decebedors, fins i tot per a elles». En aquest sentit, el PSC es va abstenir en la votació que es va fer a la comissió informativa del passat divendres.

 

A l'esquerrra de la imatge, l'alcaldable del PP per Tarragona, José Luís Martín.
A l'esquerra de la imatge, el portaveu del PP, José Luís Martín. | TarragonaDigital

 

Més contundent s'ha mostrat el portaveu del PP, José Luis Martín, que ha assenyalat que «si els pressupostos eren ja un reflex de la improvisació i de la debilitat, acceptar que la CUP els dicti l’agenda de modificatius de crèdit cada dos mesos és un nyap monumental». Martín ha afegit que «Tarragona no mereix que el document més important de l'any es voti en aquestes circumstàncies, ja que demà es votarà un esborrany de pressupost que anirà modificant-se sota les directrius d'un pacte opac amb la CUP».