Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pati del Palau de la Diputació de Tarragona

Els partits veuen amb bons ulls el projecte 'Regió del Coneixement', però amb matisos

Parlem amb els diputats tarragonins al Parlament de Catalunya sobre què en pensen del projecte Regió del Coneixement i la petició de més competències que va fer la URV a la Generalitat

El dilluns, 21 de maig, es va presentar a la Diputació de Tarragona el projecte Regió del Coneixement, impulsat per aquesta institució i la Universitat Rovira Virgili. Es tracta d'un projecte que vol fomentar el desenvolupament territorial a partir de la innovació i el coneixement.Per fer-ho, el responsable de la càtedra de coneixement de la URV, Francesc Xavier Grau, va instar a la Generalitat a què els cedissin més competències per poder fer polítiques en aquest sentit. Parlem amb els diputats tarragonins al Parlament de Catalunya sobre què en pensen d'aquest tema.

PSC, Rosa Maria Ibarra

La diputada Rosa Maria Ibarra aposta per aquest projecte perquè pensa que és molt positiu per Tarragona. «Creiem que per la regió de Tarragona seria una bona opció», ha dit en declaracions a delCamp.cat.  Ibarra creu que ja ha quedat demostrat en altres regions europees que es tracta d'un projecte que funciona «molt bé».

 

En referència a les competències reclamades a la Generalitat pel responsable de la Càtedra del Coneixement de la URV, Francesc Xavier Grau, ha dit que caldrà estudiar com fer-ho, però, ha insistit en què ho veu «factible». Per poder tirar-ho endavant, diu, cal primer un govern català. «No només necessitem un govern per aquesta sessió de competències, també necessitem altres coses, com que els actors del territori, empreses, societat civil i administracions, s'ho creguin», ha conclòs.

ERC, Òscar Peris

Com ha delegat del govern català a Tarragona, Òscar Peris, ara diputat al Parlament per ERC, ha participat en diverses reunions del grup impulsor de la Regió del Coneixement. Catalunya Sud.  Assegura que al seu partit els ha semblat, sempre, «un projecte atractiu».  «És un projecte que mira més enllà, que ens obliga a fer un exercici de perspectiva a 20 i 30 anys».

 

Sobre la cessió de competències per part de la Generalitat, però, s'ha mostrat una mica més prudent, i ha dit, que del debat sobre «el marc territorial» s'ha n'ha de parlar amb tothom i arribar a un «consens màxim». «Està bé que la Universitat ens emplaci a aquests nous marcs, però cal que això quedi recollit per part de tothom», ha comentat en declaracions a aquest mitjà.

 

Per fer-ho, diu, cal primer superar els marcs locals que hi ha hagut històricament al territori, com les disputes pel lideratge entre Tarragona i Reus, per exemple. «Ha de partir d'una gran reflexió i prendre decisions a partir de consensos», ha emfatitzat.

 

En Comú Podem, Yolanda López

La diputada d'En Comú Podem, Yolanda López, diu que en un principi, sense tenir tots els detalls del projecte, els sembla «molt interessant». I ha dit que aquest projecte és una bona oportunitat per tots els actors del territori per «posar-se d'acord». Segons el seu parer la Universitat ha sabut «interpretar molt bé la diversitat del territori».

 

En referència a les peticions cap a la Generalitat ha dit que seria necessari abans d'anar a demanar res arribar a un acord. «Amb el consens serà més fàcil parlar-ho amb la Generalitat», ha dit. Ha recordat, a més, que Tarragona és un gran motor per Catalunya però que ha estat sempre «la província oblidada».

 

Junts per Catalunya, Teresa Pallarès

La Diputada de Junts per Catalunya al Parlament, Teresa Pallarès, creu que aquesta iniciativa és una «molt bona notícia pel territori». Assegura que aquest projecte és mot important, perquè fa falta «aquesta entesa» perquè quan es dissenyin projectes es pugui partir «d'un projecte en comú», ha dit. També pensa, igual que López, que és important que aquests acords arribin a la Generalitat consensuats. «La potencialitat del territori passa per l'entesa», ha remarcat.

 

Respecte al tema de les competències que reclama Grau, Pallarès ha dit que «és un moment complicat per parlar de competències amb l'escenari que tenim, però és important tenir molt en compte aquest projecte per part de la Generalitat». «Entenc que el govern de la Generalitat mai ha de ser una barrera per projectes així», ha emfatitzat. Ha dit que és un projecte prou important per no deixar-lo perdre per «baralles de competències».

 

PP, Alejandro Fernández

El diputat del PP al Parlament, Alejandro Fernández, assegura que estan molt a favor d'aquest projecte. «S'ajusta molt bé a la dimensió de Tarragona, més que a Catalunya». I assegura que Tarragona té una dimensió molt més operativa que Catalunya, perquè respon més a dimensions com Cantàbria o Navarra.

 

Respecte al tema de les competències critica a la Generalitat que no en cedeixi a Tarragona. «La Generalitat demana més competències al govern espanyol, i en canvi ha estat incapaç de donar-li una sola competència a Tarragona», ha criticat.

 

Ciutadans, Francisco Dominguez

El diputat de Ciutadans, Francisco Dominguez, creu que es tracta d'una «eina de treball molt bona pel territori per treballar consensos». I assegura que és una bona oportunitat perquè d'una vegada per totes el territori pugui tenir una proposta «única i consensuada» sobre una estratègia de creixement. 

 

Així i tot assegura que ara no és moment de parlar de competències, perquè, diu, el projecte encara està en fase embrionària i fer-ho podria portar a discrepàncies entre els partits parlamentaris i això podria suposar «un fre pel projecte». 

 

L'EDITORIAL: Tarragona vol més competències