«Per què només estudiar casos quan es poden crear casos perquè altres els estudiïn?». Amb aquest lema, el projecte DEMOLA pretén atraure estudiants universitaris perquè participin en projectes multidisciplinaris associats a empreses reals. La mateixa iniciativa, per una altra banda, anima a les empreses a unir-s'hi per aprofitar-se, precisament, del talent d'aquests estudiants.
DEMOLA és una de les iniciatives regionals que la Universitat Rovira i Virgili (URV) està impulsant sota el paraigua del projecte «Catalunya Sud: regió del coneixement». L'objectiu és que els estudiants de la URV puguin interactuar amb organitzacions i empreses amb la finalitat de desenvolupar solucions d'interès per aquests actors mitjançant eines creatives i d'innovació. En definitiva, promoure un dels incentius del projecte Regió del Coneixement: aprofitar el talent i la recerca per millorar la competitivitat empresarial.
DEMOLA és una iniciativa internacional que altres regions ja estan duent a terme. Va néixer a Tampere, Finlàndia, un dels territoris més avançats en el concepte de regió del coneixement. Catalunya Sud és l'única regió catalana que s'hi ha sumat. Pel que fa a Espanya hi participa el País Basc, el Campus Iberus de Saragossa i les Illes Canàries.
En aquest moment el projecte DEMOLA Catalunya Sud està desenvolupant tres iniciatives. Una té a veure amb com es pot potenciar la imatge del territori per atreure el sector automobilístic i altres relacionats amb la mobilitat. Una altra de les iniciatives planteja el tema de la mobilitat des del punt de vista del futur dels vehicles, i proposa dissenyar un model de mobilitat interurbà de futur per la ciutat de Reus. El tercer parla de formar professionals capaços de liderar el futur amb projectes sostenibles, pròspers i justos.
Altres activitats impulsades pel projecte regió del coneixement
Un dels objectius del projecte Regió del Coneixement és impulsar iniciatives regionals a curt termini per anar creant consciència d'aquesta nova forma de mirar el futur i anar implicant els diversos actors del territori.
A més de DEMOLA hi ha un altre projecte en marxa que s'està acabant de definir i que impulsa, en aquest cas, l'Ajuntament de Reus. De moment està assentant les bases de com cal desenvolupar-lo. Es tracta del Club Internacional Catalunya Sud, que té per objectiu crear una plataforma que reuneixi talents estrangers que viuen a la regió per generar una comunitat innovadora i compromesa amb el desenvolupament del territori. Seria una forma de connectar tot el que es fes aquí amb l'exterior i d'impulsar aquesta atracció de talent estranger que altres territoris europeus ja fan.
També s'ha iniciat un Programa Regional de Capacitació de Lideratge que es tracta d'una activitat formativa composta per tres línies: tendències i desafiament emergents de la societat, polítiques de desenvolupament regional i habilitats de lideratge. Està dirigit a un grup de líders de la regió en els àmbits polítics i socioeconòmics. En definitiva, busca sinergies del món empresarial perquè formin part d'aquest desenvolupament regional basat en la innovació que potencia el projecte Regió del Coneixement.
Enllaços relacionats
—«Catalunya Sud: regió del coneixement», el futur de la regió de Tarragona
—Ferré (URV): «Hem de plantejar com ajudar les empreses d'aquí per transformar el coneixement en valor»
—Tampere, un exemple de Regió del Coneixement a la Unió Europea
—Josep Poblet: «Hem de creure amb els nostres propis recursos»
Opinió
—Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona: «Futur i coneixement»
—Carles Pellicer, alcalde de Reus: «Una gran aposta de futur»
—Francesc Xavier Grau, exrector de la URV: «La URV i el seu compromís amb el 'Catalunya Sud' i el coneixement»