Imatge d'una persona donant la mà a una altra que es troba ingressada a l'hospital

Pas endavant: Un nou avenç científic podria ajudar a reduir les defuncions per Covid

Pot ser el primer gran descobriment contra la mortalitat del virus

Des de l'inici de la pandèmia un dels grans objectius de molts metges ha estat donar amb un fàrmac que fos eficaç per a tractar als pacients que els arribaven, amb el principal objectiu de reduir la mortalitat. Al llarg d'aquests mesos s'han anat provant i investigant diversos fàrmacs que de moment no tenien l'èxit desitjat. Fins al moment només s'havia aconseguit combatre alguns símptomes i, encara que existeixen alguns medicaments prometedors, pràcticament no hi havia manera de combatre la malaltia quan ja estava més avançava i acaba produint la mort.

Però això podria canviar gràcies a un descobriment fet per experts en un assaig realitzat al Regne Unit. L'estudi 'Recovery', impulsat per les mateixes autoritats sanitàries britàniques, podria haver donat amb la clau perquè el nombre de morts que provoca la Covid-19 es redueixi dràsticament. Tot gràcies al tocilizumab, un antiinflamatori compost per un anticòs monoclonal que fins ara era utilitzat per a tractar l'artritis reumatoide.

En principi les dades de la presa d'aquest medicament per si només podrien no semblar molt espectaculars. El que estimen els resultats de l'estudi és que es redueix un 4% en els malalts que han desenvolupat la malaltia en estat greu. 596 (29%) dels pacients que van prendre tocilizumab van morir en un termini de 28 dies, en comparació amb 694 (33%) pacients del grup d'atenció habitual i que no van rebre aquest medicament.

Així d'entre els 2.000 pacients que es van estudiar en l'assaig 'Recovery', de cada 25 pacients que van ser tractats es va poder salvar la vida d'un. D'aquí surt la dada d'una reducció del 4%, entre la diferència del percentatge de mortalitat entre rebre o no el tractament.

El còctel de fàrmacs que redueix la mortalitat a la meitat

Encara que aquesta és només una part de l'estudi. No sols s'ha analitzat l'impacte que té aquesta component, que fabrica i comercialitza Roche sota el nom d'Actemra, sinó que s'ha estudiat quin és el seu comportament al costat de l'altre tractament que s'ha demostrat que és efectiu quan la malaltia està molt avançada i la vida del pacient ja penja d'un fil, la dexametasona. I és que aquest mateix estudi havia descobert el juny de 2020 que aquest esteroide, relativament barat, reduïa la mortalitat provocada per la covid.

S'ha volgut estudiar com afecta la combinació d'aquests medicaments tant en pacients menys greus que només requereixen oxigen amb mascareta, com en aquells més greus i que necessiten un respirador mecànic a l'UCI. I els resultats no poden ser més prometedors. En el primer grup el nombre de morts es va reduir entorn d'un 30%, mentre que en el segon la xifra es disparava fins a un 50%.

Un dels investigadors caps de l'estudi i catedràtic de Malalties Infeccioses Emergents del Departament de Medicina Nuffield de la Universitat d'Oxford, Peter Horby, explicava que fins ara «no era clar quins pacients podien beneficiar-se del tractament» de tocilizumab. Però afegeix que ara «els beneficis del tocilizumab s'estenen a tots els pacients de COVID amb nivells baixos d'oxigen i una inflamació significativa». A més afirma que «el doble impacte de la dexametasona més el tocilizumab és impressionant i molt benvingut».

Fa uns mesos, aquest mateix estudi havia apuntat que el tocilizumab augmentava la probabilitat de ser donat d'alta amb vida en 28 dies del 47 al 54 per cent. Això es va detectar en tota mena de pacients des dels quals requerien oxigen a través d'una simple mascareta facial fins als qui necessitaven ventilació mecànica en una unitat de vigilància intensiva.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.