La fi del toc de queda, vinculat a l'estat d'alarma, ha omplert els carrers de gent passada la mitjanit de dissabte. Quan han tocat les dotze, joves de diferents zones d'Espanya han sortit al carrer per celebrar la fi de les restriccions imposades pel Govern per frenar la pandèmia de la Covid-19.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Els agents no han pogut evitar que la gent es reuneixi de forma massiva en diverses zones de Madrid, com la Puerta del Sol, lloc en el qual la Policia Municipal ha realitzat més de 450 intervencions, la plaça Dos de Mayo o la de Chueca. Al crit de «llibertat», els joves han aprofitat per consumir alcohol en grups de més de sis persones i sense respectar ni guardar les distàncies.
La mateixa situació s'ha repetit a les platges de Barcelona, on la Guàrdia Urbana ha desallotjat a uns 6.500 joves, al passeig de Lluís Companys, el de Gràcia o sota l'Arc de Triomf. De fet, molts joves han manifestat que «s'ha acabat la Covid!» i han decidit celebrar-ho sense mascaretes.
Amb tot això, les xarxes socials s'han omplert de crítiques pel comportament de tota aquesta gent que ha decidit sortir sense respectar les mesures sanitàries. És més, Daniel López Acuña, epidemiòleg i exconseller de l'OMS, en una entrevista a Telemadrid ha argumentat que «encara tenim una incidència molt alta, de 200 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, i la vacuna encara no ha arribat a tothom».
Tanmateix, també ha manifestat que «no és el millor moment per relaxar-nos davant les restriccions sanitàries».
Fi de l'estat d'alarma
A les 00.00 hores d'aquest diumenge, 9 de maig, s'ha posat fi a l'estat d'alarma i, per tant, ha tornat la lliure circulació i les grans reunions socials. Fins ara, tan sols Balears i la Comunitat Valenciana han aconseguit prorrogar el toc de queda, i per això han estat una de les poques zones en què no s'han viscut massificacions nocturnes.
José Luis Martínez-Almeida, l'alcalde de Madrid, ha explicat que «cal seguir respectant les normes», i no només les decretades per la pandèmia, sinó també «les regles de convivència bàsiques» perquè «la llibertat no consisteix a fer festes alcohòliques».
D'altra banda, el PSOE de la capital, ha intentat treure-li ferro a l'assumpte i per això, Pepu Hernández, el seu portaveu a l'Ajuntament de Madrid, ha considerat que «fins a cert punt» les aglomeracions són normals, ja que els ciutadans estan molt cansats per la situació, encara que també ha aprofitat per recordar que la situació «tampoc ha canviat excessivament».
Salvador Illa, el líder del PSC al Parlament català, també ha volgut sumar-se a l'allau d'opinions ressaltant que la declaració de l'estat d'alarma va ser «una cosa excepcional» i «no podem viure permanentment amb una limitació dels nostres drets i llibertats», tot i això, no ha dubtat en demanar màxima responsabilitat.
Amb tot això, el president del Govern, Pedro Sánchez, no s'ha pronunciat al respecte. Ara bé, cal recordar que té previst assistir al Congrés durant aquests dies per informar sobre els plans de la legislatura.
✅ ENCUESTA:
— España Diario (@EspanaDiarioES) May 10, 2021
Primer fin de semana sin #EstadoDeAlarma en España.
Después de las aglomeraciones en varios puntos del país:
? ¿Crees que empeorará la situación durante las próximas semanas?#coronavirus#EspañaDiario#YoMeVacuno
VOTA ???