Imatges de dues persones amb maletes caminant per l'aeroport

Passaport Covid o certificat de vacunació: Què necessites realment?

Els documents que acrediten estar vacunat davant el coronavirus segueixen despertant dubtes

La vacuna està començant a convertir-se en un requisit obligatori per entrar en alguns establiments públics.

Ja sigui a través del 'passaport Covid' o el certificat de vacunació, alguns països han pres la decisió d'imposar aquesta mesura, mentre lluiten per aconseguir l'anhelada immunitat de ramat.

L'objectiu és evitar la propagació del virus a la vegada que s'evita el tancament de certs sectors que ja han patit molt durant la pandèmia.

Aquest és el cas de l'hostaleria, la restauració i, fins i tot, l'oci nocturn, que han restat paralitzats durant gran part de l'últim any.

Els certificats de vacunació exigits als països europeus i algunes comunitats autònomes

Amb l'avenç de la campanya de vacunació, les autoritats sanitàries dels països europeus consideren que és de vital importància garantir la seguretat en els espais tancats. Especialment en aquells que tendeixen a concentrar a un gran nombre de persones i on és molt difícil mantenir la distància de seguretat.

D'aquesta manera, països com França ja han optat per exigir el 'passaport Covid' per entrar als establiments d'oci nocturn o al transport públic. Aquesta decisió ja l'han volgut imitar algunes comunitats autònomes a Espanya, com ara Galícia i Cantàbria.

Tanmateix, el govern espanyol ha optat per descartar, de moment, la implantació d'aquesta mesura a tot el territori.

A més, han rebutjat la decisió liderada per la Xunta de Galícia en assegurar que les autonomies no tenen cobertura legal per exigir l'ús d'aquest 'passaport'.

El motiu? Es tracta d'un certificat aprovat per la Unió Europea, l'únic objectiu d'aquest és facilitar el desplaçament de ciutadans europeus dins del territori comunitari.

No obstant això, la ministra de Sanitat del govern espanyol, Carolina Darias, sí que ha deixat la porta oberta al fet que les comunitats autònomes exigeixin el certificat de vacunació.

Aquesta opció ha desencadenat la incertesa entre la població, ja que encara són molts els dubtes que existeixen sobre aquests dos documents acreditatius.

Les diferències entre el 'passaport Covid' i el certificat de vacunació

Tal com ha recordat la mateixa ministra de Sanitat espanyola, el 'passaport Covid' va ser implantat per la Unió Europea per «facilitar» els desplaçaments dins els països membres.

També per evitar les restriccions imposades als viatgers, siguin proves diagnòstiques o quarantenes, però no per a altres usos.

Es tracta d'un document que busca garantir la lliure circulació mentre s'intenta controlar l'expansió del virus. Un certificat que acredita la situació actual d'una persona respecte al virus a través de tres condicions.

La primera d'elles és si la persona està vacunada, la segona si ha passat la malaltia fa menys de sis mesos i, la tercera, si té una prova PCR negativa.

No obstant això, el certificat de vacunació és un document emès per les autoritats sanitàries de cada país que només acredita haver rebut la vacunació completa. A diferència del 'passaport' que acredita també altres qüestions, el certificat pot ser usat o no a escala estatal.

Per aquesta raó, Carolina Darias ha insistit que les comunitats, dins les seves competències sanitàries, poden demanar el certificat de vacunació o una prova de diagnòstic negativa.

Però, en cap cas, poden exigir el 'passaport Covid', ja que es tracta d'una mesura que ha d'arribar des del govern central. I sempre seguint la normativa europea.

D'aquesta manera, per poder viatjar dins la comunitat europea serà necessari presentar el conegut com a 'passaport Covid'.

Mentrestant, per entrar en un establiment públic a Galícia o a Cantàbria, on ja s'ha imposat la mesura, tan sols necessitarem el certificat de vacunació. Una situació que podria canviar si el govern espanyol decideix implantar la mesura a tot el territori.