Dos sanitaris es creuen als passadissos d'un hospital

Els símptomes de la covid-19 que és més probable que tinguis segons la teva edat

Diversos membres d'una mateixa família poden tenir una simptomatologia diferent davant del mateix coronavirus

La covid-19 segueix molt present a tot el món. Malgrat que la campanya de vacunació va vent en popa, encara se segueixen produint molts contagis. Ara un estudi recull els símptomes més freqüents que experimenten els positius segons el sexe i l'edat.

Els símptomes més comuns segons l'edat

La investigació, publicada a la prestigiosa revista 'The Lancet', s'ha dut a terme a partir de les dades recollides per l'aplicació Zoe Symptom Tracker. Aquesta ha estat minuciosament analitzada per experts de King's College de Londres.

Aquesta anàlisi es basa en els símptomes que desenvolupen els pacients al principi d'haver-se contagiat. La malaltia és diferent segons l'edat i el sexe del contagiat.

D'acord amb l'estudi, els majors de 80 anys tenen més probabilitats d'experimentar mal de coll, al pit i a nivell muscular. També poden sentir molèsties als ulls, calfreds o diarrea durant els primers dies.

En el grup anterior a aquests, que comprèn des dels 60 fins als 79 anys, també són comuns els dolors musculars i al pit. A aquests símptomes se sumen la dificultat per respirar i la pèrdua de l'olfacte, més coneguda com anòsmia o hipoòsmia, depenent de si és total o parcial.

El dolor abdominal, al pit i la pèrdua de l'olfacte són símptomes propis dels que tenen entre 40 i 59 anys. A més, aquest grup es caracteritza per tenir tos persistent durant els primers dies de la malaltia.

Els pacients més joves que s'han estudiat, de 16 a 39 anys, tenen dolor als ulls, a l'abdomen i al pit. A tot això, cal afegir la dificultat per respirar amb normalitat i la pèrdua de l'olfacte.

La simptomatologia varia entre sexes

Pel que fa al sexe, l'estudi també ha trobat diferències substancials entre homes i dones contagiats de covid-19. Ells són més propensos a patir problemes per respirar, fatiga, calfreds o febre els tres primers dies. Elles, en canvi, tendeixen a perdre l'olfacte, tenir dolor al pit i tos persistent.

Amb totes les dades recollides pels experts, es vol ajudar a identificar els casos més ràpidament per a evitar l'expansió massiva del virus de nou.

Els símptomes més clars per a la detecció primerenca inclouen pèrdua de l'olfacte, dolor al pit i tos persistent, segons l'estudi. A aquests cal afegir dolor abdominal, butllofes als peus, mal als ulls i dolor muscular inusual.

«No obstant això, per als grups grans, la pèrdua de l'olfacte no va ser un signe primerenc, mentre que altres símptomes primerencs com la diarrea van ser clau», assenyala la investigació.

«La febre, tot i que és un símptoma conegut de la malaltia, no va ser una característica primerenca en cap grup d'edat», diu l'estudi.

Les dades recollides per aquesta investigació suggereixen que diferents membres de la mateixa família poden tenir simptomatologia diferent davant la covid-19.

De fet, la doctora Clara Steves, científica principal del Zoe Covid Study i professora del King's College, assenyala que «és important que les persones sàpiguen que els primers símptomes són molt variats». De fet, «se'n poden veure de diferents per a cada membre de la família o de la llar», subratlla.

«La guia de proves es podria actualitzar per a permetre que els casos es detectin abans, especialment davant de noves variants que són altament transmissibles», afegeix.

És clar que encara queda molt per investigar sobre aquest coronavirus que tant ha canviat les nostres vides aquest últim any. No obstant això, cada un dels estudis que es duen a terme és un punt a favor per a poder conèixer millor aquest virus que tantes vides s'ha cobrat a tot el món.