Imatge d'un forn i un rentaplats

Trucs per estalviar amb els teus electrodomèstics ara que la llum està pels núvols

El preu de la llum està assolint màxims històrics en els últims mesos

El preu de la llum continua pujant i sembla que, de moment, no hi haurà cap baixada. La tendència és a l'estabilitat i, en tot cas, a l'alça.

En els últims mesos han estat nombrosos els dies on hi ha hagut pics de preu històrics. Això, sumat a l'última modificació de les tarifes del mercat regulat, ha fet que la factura hagi pujat bastant per a moltes famílies.

De fet, s'ha arribat a dir que en moltes cases aquestes factures podrien haver-se triplicat respecte a les de l'any passat.

Evidentment, cada situació és un món i pot ser que no a tothom l'hagi afectat de la mateixa manera. Dependrà de l'ús de la llum que es faci i de la tarifa contractada.

Malgrat això, hi ha una sèrie de trucs que tothom pot aplicar. Aquests ens ajudaran tant a reduir el consum de llum, com a adaptar de manera adequada cada tarifa, aconseguint així pagar una mica menys.

Alguns trucs i consells per reduir la factura de la llum

El primer que cal tenir en compte a l'hora d'intentar reduir el que paguem de llum és la tarifa. Aquest és el factor principal que ens fa pagar més o menys.

Mercat lliure o mercat regulat?

Per començar, cal tenir clar que hi ha dos tipus de contractes de llum, els que van subjectes al mercat regulat i els que van subjectes al mercat lliure.

El mercat regulat és aquell que gestiona el preu de la llum segons l'oferta i la demanda. És precisament per això que el preu varia cada dia i cada hora.

Ara, a més, cal tenir en compte que a Espanya s'ha imposat una tarifa igual per aquells que compten amb una discriminació horària. És a dir, la llum també varia de preu segons les franges horàries en les quals s'utilitzi.

Com podem saber si tenim una tarifa de llum dins el mercat regulat? És molt fàcil. Només cal fixar-se en el contracte o en alguna factura que tinguem.

En cas de pertànyer al mercat regulat es tractarà d'un contracte PVPC i aquestes sigles apareixeran en el document.

Què passa si no tenim contractada la llum a través del mercat regulat? Llavors significa que la nostra tarifa està dins del mercat lliure. És a dir, que una empresa privada la gestiona.

En aquest cas, tindrem contractada una tarifa proporcionada per l'empresa, sota les seves condicions. Haurem de fixar-nos en el nom i investigar els termes per saber a quant paguem la llum, i si hi ha variacions o no segons el dia o l'hora.

Un cop coneguem totes aquestes dades sabrem com gestionar el nostre consum de llum. Aprofitant les hores o dies més barats i intentar evitar els més cars, en cas de comptar amb discriminació horària.

Per a aquelles persones que tenen una tarifa no variable, és a dir, en què el preu de la llum sempre és el mateix, també hi ha formes d'estalviar. En aquest cas s'haurà de reduir el consum de llum.

Idees per reduir el consum de llum

Com diem, hi ha alguns trucs que tothom pot aplicar per intentar reduir el consum de llum. Et donem alguns exemples:

  • Els electrodomèstics que més llum gasten són els que produeixen calor, per això, és un bon truc utilitzar el rentaplats i la rentadora amb l'aigua tan freda com sigui possible. També eixugar la roba a l'aire lliure en lloc de l'assecadora, o intentar reduir l'ús del forn.
  • A l'estiu i a l'hivern els aires condicionats, tant pel fred com per la calor, consumeixen molta llum. Una bona manera per no haver d'utilitzar-los tant és controlar la ventilació i les hores de sol a casa. A l'estiu és important aïllar la casa durant les hores que fa més calor, tancant finestres i persianes o obrint només durant les hores més fresques. A l'hivern cal mantenir les persianes obertes perquè entri el sol el màxim d'hores possibles, però és important tancar-les quan arriba la nit perquè no entri el fred.
  • Una altra cosa que es pot fer és canviar la il·luminació de la casa, posant bombetes leds, que tenen un consum força més reduït que les convencionals.
  • La compra d'electrodomèstics també és important. Actualment, els aparells com les rentadores, neveres o rentavaixelles compten amb una qualificació de l'A a la G. Aquest indica el seu consum, sent l'A el més eficient i la G el que menys.