Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient

Una nova variant de Covid s'obre camí al món: «És la Gamma, ha estat inesperat»

El brot de Gamma deixa amb símptomes a un 90% dels infectats

La variant Gamma, prèviament anomenada variant brasilera o P.1, preocupa l'OMS, que la denomina 'VOC: variant of concern'. No obstant això, fins al moment, no s'ha estès tant com la Delta.

El cas és que al Brasil, on va sorgir Gamma el passat mes de novembre, continua predominant aquesta variant, com apreciem al web de 'Covariants'.

Alhora, en altres països de Sud-amèrica comparteix incidència amb la Delta, segons recull la base de dades 'GISAID'. Des de la Guaiana Francesa arriba un estudi sobre un brot de Covid-19 entre vacunats que anuncia la perillositat de la Gamma.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Gamma, causant del brot en una mina d'or brasilera

Parlem del que ha passat en una mina d'or d'aquesta zona el maig d'aquest any. I és que un brot de Covid-19 afecta 24 miners de mitjana edat. El cas és que crida l'atenció que la gran majoria dels miners ja estaven vacunats amb la dosi de Pfizer.

L'estudi reflecteix que hi ha «una taxa d'atac sorprenentment alta entre persones completament vacunades amb la vacuna BNT162b2 (Pfizer/BioNtech)». La taxa de contagi entre els que havien rebut les dues dosis del fàrmac va ser del 60%.

«Aquest brot inesperat en una població vacunada, petita i aïllada, requereix més estudis a la vida real sobre l'eficàcia de la vacuna BNT162b2 contra el VOC Gamma», sentencien els investigadors.

Alhora, prop del 90% dels vacunats infectats van tenir símptomes, especialment febre, però ningú va caure greu. «Les nostres observacions suggereixen que BNT162b2 protegeix de la Covid-19 severa», apunten els creadors de l'estudi.

La meitat dels afectats tenien factors de risc

La localització del brot va ser un lloc aïllat dins de la selva amazònica i a 72 quilòmetres de la capital, Caiena. A finals de maig va arribar el primer positiu i després d'aquest, van sorgir altres casos de Covid-19 a la mina. Fins allà es va desplaçar un equip mèdic per investigar el que ha passat i fer un seguiment als 44 treballadors, tots ells vacunats un mes abans.

42 d'ells eren homes i 18 tenien factors de risc per a una Covid-19 greu: hipertensió, diabetis o obesitat. Estaven en habitacions separades, però menjaven junts. Així mateix, a la zona exterior treballaven sense mascareta.

Mentrestant, 25 dels 44 estaven totalment immunitzats i altres 15 havien rebut una sola dosi, i 6 d'ells havien passat el virus. A més, altres quatre miners no estaven vacunats.

La vacuna no va ser suficient per evitar els contagis

«No s'esperava una eficàcia de la vacuna tan baixa contra la infecció per la variant Gamma, perquè els estudis 'in vitro' havien demostrat una reducció similar de la neutralització de les variants Beta o Gamma per part dels anticossos generats per la vacuna BNT162b2», asseguren els investigadors.

Per tant, «donada la taxa d'atac sorprenentment alta», al principi hi va haver «possibles disfuncions en la conservació o administració de les vacunes. Però, l'absència d'una interrupció de la cadena de fred rastrejable i l'ús de diferents lots semblar refutar aquesta hipòtesi».

Conclou l'estudi sostenint que «un esquema de vacunació complet no va ser suficient per prevenir la infecció simptomàtica del SARS-CoV-2. La seva transmissió en aquest context de vida comunal sense màscares».

A més, «les condicions de treball d'alguns miners (calor, humitat, aerosols) i l'intercanvi de cabines de màquines amb altres també podrien haver contribuït a la transmissió».

Com a dada positiva, cal destacar «l'absència de Covid-19 greu en una població d'alt risc». Segons els autors de l'estudi, «suggereix, encara que no prova, la protecció de la vacuna contra la malaltia greu».

Finalment, els investigadors recomanen que «l'ús de mascaretes i el distanciament social són necessaris. Sobretot, entre les persones amb exposició freqüent en zones endèmiques de la variant Gamma».