Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa

La petició de l'OMS que podria retardar la tercera dosi a Espanya

Es podrien trastocar els plans de vacunació del nostre país si se segueixen les recomanacions d'aquest organisme

L'OMS ha fet una crida als països del primer món que afecta directament els seus plans de vacunació contra la covid-19. Si es compleix amb el que ha exigit el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la tercera dosi no es posarà tan aviat com s'esperava.

Ghebreyesus ha sol·licitat que es faci una moratòria fins a finals de setembre per començar a administrar aquesta tercera dosi de reforç. Ho ha fet amb l'objectiu que els països amb menys ingressos puguin seguir avançant en l'administració de la primera dosi. La meta que es marquen és que per aquestes dates pugui estar vacunat el 10% de la població mundial.

El director de l'OMS ha volgut insistir en la gran desigualtat que hi ha hagut en aquests primers mesos del procés de vacunació. I és que molts països d'Àfrica amb prou feines han aconseguit vacunar l'1% de la població, mentre hi ha països com Espanya que cada vegada estem més a prop de la immunitat de grup xifrada en un 70%.

Ha volgut lamentar que el 80% de les vacunes han acabat en mans dels països amb majors ingressos, tot i que només representen el 50% de la població mundial. «Entenc la preocupació dels governs de protegir els seus ciutadans de la variant delta, però no podem acceptar que els països que han utilitzat la majoria del subministrament de les vacunes encara facin ús de més vacunes mentre que les persones més vulnerables en altres parts del món segueixen sense protecció», ha sentenciat.

L'OMS adverteix que la tercera dosi deixa sense vacunes els països pobres

D'altra banda, insistia que no és la primera vegada que fa aquest tipus de crides. Fa uns mesos ja va demanar als països rics que facilitessin la vacunació a nivell mundial. «Al maig vam demanar suport mundial per a fer un esprint per tal que els països vacunessin almenys el 10% de la població d'aquí a finals de setembre», afirmava.

Però una vegada més, calia veure com els països no han complert els seus compromisos. Tot malgrat l'existència del programa COVAX, que hauria d'assegurar la distribució per tot el món de les vacunes sobrants. «Ara ja hem arribat a la meitat del camí d'aquest període de temps i encara estem fora dels objectius», sentenciava sobre la situació actual.

Les xifres que ha compartit l'OMS no enganyen. Al maig, els països amb més ingressos posaven 50 dosis per cada 100 persones, i ara s'ha duplicat a 100 per cada 100 persones. «Mentrestant, els països amb menys ingressos inoculen 1,5 dosis per cada 100 persones a causa de la manca de vacunes», deia Tedros.

És per això que ha demanat la col·laboració d'aquests països rics i de les empreses distribuïdores. Tot malgrat que els primers ja estiguin pensant en la tercera dosi. «El curs de la pandèmia depèn del lideratge dels països del G20», afirmava el màxim càrrec de l'Organització Mundial de la Salut.

Ha tornat a insistir en la necessitat de tenir una mirada global i pensar més enllà del procés de vacunació a nivell nacional per a posar fi a la pandèmia. «Només podem derrotar-la amb un enfocament integral combinat amb mesures socials i de salut pública que sabem que funcionen», finalitzava el discurs.

Però la realitat sembla ben diferent si observem el que està fent cada país. Alemanya, França, el Regne Unit o Espanya són només alguns dels que han dit que ja s'estan preparant per a una tercera dosi. A més, Israel torna a anar per davant de tot el món i ja ha començat a administrar aquesta dosi de reforç.