El tercer paquet anticrisi anunciat pel Govern espanyol ha deixat unes quantes notícies. Gairebé tot l'interès s'ha concentrat en la decisió de suprimir l'IVA als aliments bàsics de la cistella de la compra. Tot i això, hi va haver un anunci que afectarà molts ciutadans i que va poder passar inadvertit.
El president comunicava també una congelació dels lloguers i la supressió del descompte de 20 cèntims als combustibles. En aquest últim cas, s'elimina de manera general i només es mantindrà per a un col·lectiu determinat.
El president confirma la continuació d'algunes ajudes
Un dels detalls en què va incidir Pedro Sánchez va ser l'ajuda al transport públic, que es prorrogarà al llarg del 2023.
L'Estat es compromet a concedir una bonificació del 30% a les comunitats que complementin aquesta subvenció amb un 20% més . Ho fa extensible tant a les administracions regionals com a les locals.
D'aquesta manera, l'usuari podria obtenir un descompte del 50%. Aquesta notícia se suma a la gratuïtat dels viatges a Rodalies i Mitja Distància a tota la geografia nacional per als usuaris habituals. El mateix passarà en el cas dels que facin ús dels autobusos de llarga distància per desplaçar-se.
A això se li suma que els viatgers es beneficiaran també d'aquesta rebaixa del 50% durant tot el 2023 als transports regionals. Serà una mesura molt interessant per fomentar els mitjans públics i reduir la presència del vehicle privat a les carreteres.
S'obliga les comunitats a participar
El Govern espanyol ja havia engegat aquesta mesura fa quatre mesos. Tot i això, en aquella ocasió, el descompte del 20% que havien d'aplicar les comunitats i ajuntaments era opcional. I no estava associat a aquell 30% de l'Estat.
Tot i això, en aquests moments, l'Executiu només es compromet a finançar aquests desplaçaments amb el 30% si les altres administracions també s'hi impliquen.
Per això, tant les regions com els consistoris han d'aportar aquest 20% de forma obligatòria o els ciutadans es quedaran sense subvenció. Per tant, el preu dels viatges es quedaria reduït a la meitat amb aquesta proposta.
Com afecta les comunitats?
A Madrid, l'abonament de transports permet fer servir els diferents mitjans de transport públics de la comunitat. Això afecta autobusos urbans, interurbans, metro o rodalies.
A la capital havien assegurat que no tenien previst allargar de manera unilateral aquesta rebaixa del 50%. Tot i això, després de conèixer-se l'anunci del Govern de Sánchez no es descarta que canviïn d'opinió. No veuen amb mals ulls que l'Executiu central financi el 30%, mentre ells es facin càrrec del 20% restant.
Després dels bons resultats aconseguits en aquest últim tram de l'any, diverses comunitats tenien previst prorrogar la mesura. Era el cas del País Basc o Galícia, que havien insistit perquè l'Estat allargués l'ajuda.
Cap territori es va voler quedar enrere i l'estiu passat totes les comunitats van demanar les subvencions per rebaixar les tarifes del transport. Van rebre de bon grat la col·laboració de l'Estat, que s'encarregava del 30% del preu dels bitllets i títols multiviatge.
Catalunya i Madrid, les més beneficiades
Però també s'hi van sumar 178 entitats locals, que van veure que era una bona ocasió per promocionar l'ús dels mitjans públics. Entenen que és una manera de rebaixar el trànsit a les ciutats i de disminuir la contaminació.
L'import de l'ajuda entre el setembre i el desembre va pujar a 256,5 milions d'euros. Una mica més de la meitat es va repartir entre la Comunitat de Madrid i Catalunya. Els primers van rebre 84,7 milions, mentre que aquí es van ingressar 67,1 milions.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp