Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Patinet elèctric

El lloguer de patinets elèctrics a Tarragona, en temps d'espera

Després d'un temps mort, l'Ajuntament reactiva l'aposta per aquests vehicles de mobilitat personal i aposta per una xarxa de lloguer | Quatre empreses interessades, encara cap autorització atorgada

El patinet elèctric és un vehicle de mobilitat personal en auge. | Àngel Ullate

 

L’Ajuntament de Tarragona té clara la seva aposta de crear una xarxa de patinets elèctrics de lloguer als carrers de la ciutat. Després d’un petit temps mort causat per la celebració de les eleccions municipals i el canvi d'alcaldia, el nou equip de govern, format per ERC i En Comú Podem, ha reactivat aquest tema i la voluntat del consistori és que en les pròximes setmanes hi hagi novetats al respecte.

 

Fonts municipals han explicat que es vol apostar per un servei de lloguer sense cap mena d'exclusivitat, obert a la lliure competència de les empreses i amb espais específics, sotmesos a la normativa de domini públic, per estacionar els patinets. Així mateix, l’horari d’ús que fixaria el consistori seria diürn, prohibint el lloguer nocturn de patinets elèctrics.

 

Segons ha pogut saber ‘Tarragona Digital’, fins a quatre empreses s’han dirigit a l’Ajuntament de Tarragona per tal de mostrar el seu interès a oferir el servei de lloguer de patinets elèctrics a la ciutat. La voluntat del consistori és reunir-se pròximament amb les empreses interessades per tal de posar en comú una normativa d’usos pel desplegament del servei.

 

Patinet elèctric Buny
Imatge promocional de l'empresa de lloguer de patinets elèctrics Buny. | Cedida

 

Una de les empreses que ha mostrat interès a treballar a Tarragona és Buny, amb seu social a Madrid i que ja opera a la capital espanyola. Aquesta companyia, fins i tot, va anunciar que aquesta setmana començaria a oferir el lloguer de patinets. En un primer moment, van fixar el passat dia 29 de juliol com dia d’inici del servei, data que va quedar posposada a aquest divendres 2 d’agost.

 

Tot i l’anunci de la companyia madrilenya, fonts de l’Ajuntament de Tarragona han confirmat a TarragonaDigital que no s’ha atorgat cap autorització a l’empresa i que  l’única comunicació de l’administració local amb la citada companyia ha estat un avís de rebuda de la petició, fa un parell de setmanes. L’Ajuntament ha de contestar en un termini màxim de tres mesos. Si passat aquests tres mesos no hi ha resposta, es considerarà com a petició desestimada.

 

Les fonts municipals consultades han explicat que «és una possibilitat que aquesta empresa comenci a llogar patinets elèctrics als carrers de Tarragona, però seria una activitat no autoritzada. Si la Guàrdia Urbana ho detecta, hauria de sancionar».

 

Aquesta redacció  ha intentat contactar amb la companyia, però els intents han estat infructuosos.

  

La normativa, competència municipal

Un altre dels cavalls de batalla que té l’Ajuntament de Tarragona en el tema dels patinets elèctrics és la normativa aplicable en la seva regulació, ja que ni la Direcció General de Trànsit regula el seu ús, ni existeix una ordenança municipal específica.

 

La tardor de 2018, en ple auge d’aquest tipus de vehicle de mobilitat personal, la conselleria de Mobilitat  va decidir aplicar l'article 62 de l'ordenança general de convivència i ús dels espais públics de Tarragona per regular la circulació dels patinets elèctrics, equiparant-los amb les bicicletes, prohibint la seva circulació per les voreres i obligant-los fer servir la calçada en els desplaçaments.