Des de l'esclat de la pandèmia, el maldecap més gran per als professionals sanitaris ha estat identificar els contagiats de coronavirus. Es tracta d'un virus estrany que afecta múltiples òrgans i que engloba una gran llista de símptomes, molts d'ells compatibles amb altres patologies comunes. Febre, fatiga, dificultat respiratòria, dolors musculars, pèrdua d'olfacte, problemes gàstrics ....
Cada vegada són més els símptomes que es van afegint a la llarga llista del virus, el que complica la capacitat diagnòstica, que és imprescindible per a una detecció ràpida. Per si fos poca complicació, també hi ha altres perfils de pacients de coronavirus que sorprenen i preocupen als professionals sanitaris. És el cas dels asimptomàtics, ja coneguts des de l'inici de la crisi per la seva capacitat per estar contagiats i transmetre el virus sense patir cap símptoma.
'Paucisimptomàtics', pacients de Covid-19 amb símptomes similars al refredat
No obstant això, també hi ha un altre perfil de pacients que s'està coneixent recentment i suposa un perill potencial. Es tracta dels 'paucisimptomàtics', que són pacients amb símptomes molt similars als d'un refredat, però que pateixen coronavirus i contagien igual que aquells que pateixen símptomes relacionats amb el virus: tos, febre o dificultat respiratòria.
Els metges d'atenció primària ja han alertat del perill que suposen aquest tipus de pacients, a causa de la dificultat per identificar-los. Com que es tracta de símptomes relacionats amb el refredat o la grip, que són virus estacionals molt habituals d'aquestes dates, aquests pacients segueixen fent la seva vida normal sense saber que pateixen coronavirus.
Els 'paucisimptomàtics' suposen un risc afegit per als col·lectius especialment vulnerables, com les persones més grans de 65 anys, ja que sota la falsa aparença d'un refredat es poden amagar problemes majors causats pel coronavirus.
Quin perfil de pacient són els 'paucisimptomàtics'?
Els 'paucisimptomàtics' són persones que senten algun símptoma lleu, com pot ser cansament, congestió nasal o febrícula, però ho atribueixen directament a un refredat o una malaltia puntual. «Són pacients amb símptomes amb els quals es troben malament, però que en cap moment atribueixen a la Covid-19», explica Lauren A. Meyers, professora de biologia de la Universitat de Texas, als Estats Units.
Aquests pacients solen ser adults sense malalties còniques que només van al centre sanitari una vegada que han perdut el gust i l'olfacte, un símptoma que sí que relacionen directament amb el coronavirus.
Després d'estar diversos dies trobant-se malament amb símptomes de grip o refredat, aquests pacients només pensen en coronavirus una vegada que tenen símptomes molt evidents i perfectament identificables, com poden ser la febre o la tos.
Mal de coll i congestió nasal, nous símptomes del coronavirus
Aquesta situació ha estat denunciada a Twitter per Vicente Baos, metge d'atenció primària al centre de salut de Collado Villalba, a Madrid. L'especialista posa de manifest que cada vegada són més els pacients que en un inici de la malaltia manifesten símptomes associats amb el refredat, com és la congestió nasal i el mal de coll.
«En aquest moment, ens agradi o no, ens desbordi o no, ens aclapari o no, el principal símptoma d'inici és la congestió nasal i l'odinofàgia, amb febrícula o sense ella, al costat de l'afectació lleu moderada de l'estat general. El que sempre hem dit que és un refredat», ha assenyalat el doctor de manera contundent.
D'aquesta manera, els metges mostren la seva desesperació davant la impossibilitat de fer una prova diagnòstica a una persona que tingui símptomes de grip o refredat. En aquesta nova situació, la realització de test d'antígens o proves PCR es presenta com l'únic mètode fiable per garantir que una persona no pateix coronavirus encobert sota l'aparença d'un refredat.