Imatge virtual de la façana i entrada principal del futur pavelló del Molinet de Reus

El pavelló del Molinet de Reus quedarà aprovat aquest mandat i es construirà a partir del 2023

L'equipament és similar al Pavelló Olímpic, però de menys envergadura, i s'ubicarà a la zona de Mas Iglesias

El pavelló del Molinet de Reus podrà veure la llum a partir del 2023. Abans d'acabar el mandat actual, segons ha anunciat aquests dimecres el govern local, es deixarà el projecte tancat i amb els tràmits necessaris assolits perquè el pròxim govern de Reus el liciti.

S'ubicarà a la zona de Mas Iglesias i ha de ser un equipament a mig camí entre els polilleugers i el Pavelló Olímpic Municipal. El pressupost de la seva construcció és de gairebé 4 milions d'euros —3,3 milions d'euros més IVA— per als quals es buscarà cofinançament per part, per exemple, de la Generalitat de Catalunya.

Suposarà actuar en una parcel·la de 3.204 metres quadrats dels quals 2.812 els ocuparà el nou edifici. Carles Pellicer ,alcalde de Reus, ha deixat clar que el que s'ha presentat avui «és el projecte, perquè el Pla d'Acció Municipal parla de presentar, aquest mandat, el projecte del pavelló».

Aclareix, de fet, que «estem parlant d'una instal·lació esportiva que es realitzarà, si tot va bé, el pròxim mandat». Apunta que la construcció d'aquest pavelló pot durar entre dos i tres anys. Considera, per tant, que és «un calendari correcte» el de deixar-ne redactat i aprovat el projecte abans del 2023 perquè s'aixequi a partir de llavors.

Quedarà annex a l'institut Rosera Mauri, a Mas Iglesias, entre la via del tren i el Centre de la Imatge. Pep Cuerba, regidor d'Esports, el defineix com «un equipament amb servei educatiu i amb un àmbit esportiu molt ampli». Fins que es pugui posar en marxa, però, caldrà passar una sèrie de tràmits, que poden allargar-se dos anys segons ha apuntat l'alcalde de Reus.

En primer lloc s'ha elevat al Consell Català de l'Esport perquè hi doni el seu vistiplau. Quan hi hagi l'informe favorable d'aquest consell es podran concloure les converses amb els departaments d'Esport i d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya «per concretar el calendari d'execució», ha detallat Pellicer.

Carles Pellicer i Pep Cuerba a la tarima de la sala de premsa de l'Ajunatment de Reus, amb la imatge corporativa de Reus Esport i Lleure
El govern deixarà el pavelló del Molinet a punt perquè es construeixi durant el pròxim mandat | Jordi Olària Gras

Pista exterior, zona d'escalada i sala polivalent

Pel que fa al potencial esportiu del Molinet, comptarà amb una pista principal, de parquet, de 44 per 25 metres «que permet una gran diversitat de distribucions», i amb una cortina que, igual que al Pavelló Olímpic, permetrà dividir-la en dues de més petites, transversals, de 25 per 15 metres.

El centre educatiu hi tindrà un accés directe, amb la mateixa filosofia amb la qual s'han construït els polilleugers que hi ha a diferents punts de Reus. Com que es tracta d'un equipament de més envergadura que els polilleugers, comptarà amb alguns serveis addicionals.

Hi haurà quatre vestidors per als equips i dos per als àrbitres i, a la pista, una tanca hidràulica que es podrà aixecar per poder jugar a hoquei patins. A la mateixa pista, una de les parets s'adaptarà a la forma ovalada de la parcel·la i és on s'instal·larà una zona d'escalada esportiva, tant de bloc —escalada sense corda a poca altura— com amb corda.

Imatge virtual de l'interior del futur pavelló del Molinet de Reus
La pista principal tindrà grades retràctils i, al fons de la imatge, una zona d'escalada esportiva | Ajuntament de Reus

Es tracta d'una zona pensada perquè la facin servir entitats com els clubs excursionistes on els escaladors de la ciutat es federen. No s'obrirà al públic general com a competència als rocòdroms de la ciutat. El pavelló del Molinet també tindrà una sala polivalent al primer pis, pensada per oferir-hi classes dirigides, perquè de nou la puguin fer servir les entitats esportives de la ciutat i, en aquest cas, també l'Institut Roseta Mauri.

Per últim, a la part exterior s'instal·larà una pista polivalent amb un model similar a les que hi ha al Pavelló Olímpic, però en aquest cas quedarà tancada i condicionada a l'ús del Molinet. Podrà servir tant per fer-hi activitats concretes com a espai adjacent per escalfar abans d'entrar a la pista del pavelló o per col·locar-hi serveis addicionals durant les competicions que s'hi puguin celebrar.

També serà a la part exterior, al costat de la pista, on s'instal·larà un espai amb equips de cal·listènia i exercici a l'aire lliure, a més d'una parcament per a bicicletes i patinets. A la pista principal, la interior, les grades seran retràctils per poder-se adaptar a les necessitats de cada ús.

Imatge virtual de l'exterior del futur pavelló del Molinet, amb una parcament de bicis i una pista exterior
Una pista exterior i la sala polivalent de la primera planta completaran l'oferta esportiva del futur equipament | Ajuntament de Reus

De la climatització intel·ligent a les plaques solars

La redacció del projecte del Molinet no ha sigut plàcida, i ha patit algun entrebanc durant el procés, des de licitacions desertes fins a noves propostes i arribant a haver de canviar el projecte ja iniciat. Un d'aquests va ser el fet d'haver-lo de refer de nou quan va canviar la normativa sobre climatització d'aquestes instal·lacions.

Amb el projecte final, explica Cuerba, «el condicionament climàtic de la pista es pot fer de manera natural mitjançant un sistema d'obertures motoritzades als dos costats del pavelló». Aquest sistema permetrà, a més, aprofitar molt més la llum natural que arribi a l'edifici.

«S'ha dissenyat un edifici de consum energètic pràcticament nul», assegura el regidor d'Esports. De fet, segons ha detallat Jordi Bros, director de Reus Esport i Lleure, «la coberta podria acollir, si l'empresa Reus Energia així ho determinés, una gran superfície de plaques solars».